Az önkormányzati tulajdonú cégeknél dolgozók mielőbb béremelését sürgeti a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amely ez ügyben párbeszédet is kezdeményez a kormánnyal. A szövetség folytatja a dolgozói szegénység felszámolásért indított harcot, amelynek fontos része az önkormányzati cégeknél dolgozók bérfelzárkóztatása is, valamint az állami cégekre érvényes, tegnap bejelentett 30 százalékos béremelési program.

Nem érte váratlanul a szakszervezeteket a bejelentés, miszerint a kormány 3 év alatt összesen 30 százalékkal emeli az állami tulajdonú cégeknél dolgozók bérét, hiszen jó ideje tudni lehetett, hogy a MÁV-nál és a Magyar Postánál is teljesülhet – szerencsére – a munkavállalói oldal követelése. A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyértelműen saját sikerének is tartja a kormányzati döntést, amely a minimálbér és a garantált bérminimum emelése mellett az általános, a bérfelzárkóztatást segítő 3 éves megállapodások lehetőségét biztosítja. Ez egy újabb lépés a dolgozói szegénység felszámolására, amelyet a MASZSZ tűzött a zászlajára – értékelte az állami cégekre érvényes béremelési bejelentést Nemes Gábor. 

A MASZSZ szóvivője azonban felhívta a figyelmet az önkormányzati cégeknél tapasztaltakra: a munkáltatók jelentős része megpróbálja ügyeskedéssel, a szakszervezeteket megkerülve, egyéni megállapodással letolni a munkavállalók torkán az alig pár százalékos emelést, miközben máshol kétszámjegyű, átlagosan 13 százalék körüli mértékről egyezkednek. A MASZSZ-nál éppen ezért elégedetten hallották Lázár Jánostól, hogy a kormány is felismerte: az önkormányzatok önállóan nem tudják kigazdálkodni a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz szükséges költségeket, ezért „ezt a kérdést is rendezni fogja”.  Erre már most szükség van, mert kizárólag a bérek rendezésével lehet enyhíteni az egyre erősödő bérfeszültséget és a helyenként kritikus munkaerőhiányt – szögezi le a szóvivő.  A MASZSZ az ügyben párbeszédet kezdeményez a kormányzati illetékesekkel.