Továbbra sem dőlt el, milyen mértékben emeli dolgozói bérét az idén a Mol Nyrt., mindenesetre az olaj- és gázipari nagyvállalat illetékesei pénteken Százhalombattán újra tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezetek képviselőivel – értesült a Világgazdaság.

Úgy tudjuk, a Mol az idei évre 4 százalékos általános béremelést tervez, ezenfelül pedig további 2 százalék a béremelési keret, amely bérfelzárkóztatásra, valamint a kulcsfontosságú munkavállalók megtartására használható fel. A mintegy 26 ezer főt foglalkoztató, állami résztulajdonban lévő cég a kétéves kollektív szerződés keretében az idei 4 + 2 után jövőre 2 + 2,5 százalékkal növelné a munkabéreket.

Ezzel szemben a munkavállalói érdekképviselet egységesen 12 + 3 százalékos növekményt akar elérni, továbbá azt, hogy bruttó 270 ezer forint alatt ne lehessen új alkalmazottakat felvenni. A mozgó bért is beleszámítva tehát két év alatt 10,5 százalékos emelés áll szemben a 15 százalékos azonnali korrekcióval.

A Mol eddig nem engedett a szakszervezeti nyomásnak, hiszen a november végén, december elején tárgyalt, 2017–2018-ra szóló 9 százalékos ajánlatát csupán 1,5 százalékkal fejelte meg. A munkáltatói érdekképviselet viszont engedett korábbi igényeiből, hiszen az év végén még azt az álláspontot képviselte, hogy általános bérfeszültséghez vezet, ha csak a minimálbért emelik meg 15, illetve a garantált bérminimumot 25 százalékkal. Amellett érveltek, hogy a többi fizetési osztályba sorolt dolgozó nominális értéken ugyanennyivel többet vihessen haza havonta.

Forrás: Világgazdaság