Magyarországon a nyugdíjrendszer stabil, és hosszútávon is fenntartható – közölte Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága és fenntartása mindenki számára elemi kérdés – mondta az államtitkár. „A nyugdíjasokat el kell tartanunk, el is akarjuk tartani. Magyarországon egy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer működik, ami azt jelenti, hogy az éppen aktuális járulékfizetők tartják el a nyugdíjasokat. Az ő járulékaikból fizetjük ki a nyugdíjaikat. Ahogy az eltartó és az eltartotti arány romlik, plusz kihívást, terheket jelent.”

Novák Katalin szerint a fenntarthatósághoz szükség volt a nyugdíjrendszer átalakítására és a korkedvezményes ellátások megszüntetésére.

„Azért is alakítottuk át a nyugdíjrendszert az elmúlt években, és azért szüntettük meg azokat a korkedvezményes ellátásokat, amelyek minden különösebb megalapozottság nélkül jártak tömegeknek, és éppen azért vizsgáltuk felül a rokkantsági ellátásokat, hogy ezt a nyugdíjrendszert fenntarthatóvá tegyük. A jelenlegi magyarországi nyugdíjrendszer éppen ezért fenntartható, szufficites, tehát több a befizetés, mint a kifizetés, ez még most így lesz.”

Magyarországon most senkinek sem kell attól tartania, hogy a nyugdíjának fedezete veszélybe kerül, vagy nem kapja azt meg – tette hozzá az államtitkár.

Nők, család, munka

Ma Magyarországon soha nem látott mértékű a női foglalkoztatottság, azonban a részmunkaidős foglalkoztatási formák elterjesztése még hátralévő feladat – fogalmazott a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

„Nemcsak az egészen pici gyermeket nevelőkre kell gondolni, hiszen sok anya a gyereke hároméves koráig otthon van, hanem azokra, akiknek öt-, hat-, nyolc-, vagy akár tízéves gyermekük vagy gyermekeik vannak. Ők azért még komoly, napi szintű feladatot jelentenek. Ilyenkor nehéz naponta nyolc órát fizikailag jelen lenni a munkahelyen, és ha az utazási időt is beleszámoljuk, tíz órát távol kell tölteni a családtól naponta. Nagyon nehéz utána még fizikailag és lelkileg is helytállni a gyerekek mellett is.”

Pályázatok a részmunkaidő támogatására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium is indít fejlesztési forrásokra támaszkodó pályázatokat a részmunkaidős munkavállalás segítésére.

„Ezek egyfelől célozzák a munkaadókat; azt szeretnénk elérni, hogy minél inkább használják az atipikus formákat. Nemcsak részmunkaidőről van szó, hanem akár távmunkáról, a munkák megosztásáról vagy az elcsúsztatott munkavégzésről is. Másrészt az is céljuk, hogy felkészítsék az érintett nőket, hogy alkalmasak legyenek erre a munkavégzésre.”

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy nem lehet minden munkakörben távmunkából dolgozni, de további tanulással más típusú munkakörben ez megoldható. Az államtitkár célnak nevezte a minél több családbarát munkahely elérését.

„Ne csak azokon a helyeken legyen ilyen szemléletmód, ahol egy díjra pályáznak, és ott is csak egy gyakorlatban, nem pedig a teljes mentalitásban. A legkisebb településeken, közösségben és a legkülönbözőbb területen érvényesüljön az igazi családbarát szempont: hogy megbecsüljük azokat, akik gyermeket nevelnek és valóban tiszteljük őket.”

Forrás: csalad.hu