Az Audi Hungária Független Szakszervezet szerda esti közleménye szerint az „Audi Hungária Független Szakszervezet már többször jelezte, hogy jelenleg már csak az alapbér emelés mértékében nem ért egyet a munkáltatóval. Ennek tükrében folytatódott a mai tárgyalás azzal, hogy a munkáltatói oldal javaslatot tett arra, milyen módon tudná elképzelni a jelenlegi alapbér emelési javaslatának emelését – írja a kisalfold.hu.

Sajnos  egyértelművé  vált, hogy a munkáltatói oldal minden javaslata, ami az alapbér emelés növelésével járna, csak a leegyeztetett, vagy már létező juttatási elemek terhére történhetne meg. Az AHFSZ megvizsgálta a bemutatott lehetőségeket, majd egyértelműen közölte a munkáltatóval, ez nem lehet a jelenlegi helyzet megoldása. A szakszervezet képviselői biztosították a munkáltatót arról,  hogy a megállapodás a legfontosabb számunkra, de ahhoz mindenképpen bővíteni kell a bértárgyalás jelenlegi pénzügyi kereteit.”

Kedd - Peter Kösslerrel, az Audi vállalatvezetésének elnökével is tárgyalt már a  szakszervezet sztrájkbizottsága, s bár mindkét fél fontosnak tartja a helyzet megoldását,  bérmegállapodás egyelőre nincs.

Bértárgyalással, majd egész napos sztrájkbizottsági üléssel folytatódott a hét első napjaiban az Audi vállalatvezetésének és szakszervezetének a programja. Tavaly november óta zajlanak a tárgyalások, egy kétórás figyelmeztető  sztrájkon már túl vannak a felek, s mindenki tudja, a végtelenségig nem húzható a béralku. 

A Kisalföld úgy értesült, hogy az Audi-munkatársaknak tájékoztatót is kiadott a munkáltatójuk, amelyben leírják, miként kell viselkedni egy esetleges sztrájk alatt. Ezt az információnkat megerősítette a tegnap este kiadott szakszervezeti hírlevél is, amelynek megfogalmazói említést tesznek arról, hogy a sztrájkbizottság átbeszélte ezt a bizonyos tájékoztatót. 

A „sztrájkinfóban” szerepel az is, hogy tegnap délelőtt Peter Kösslertől is időpontot kaptak, vagyis vele tárgyaltak a sztrájkbizottság tagjai. Eddig a tárgyalások során – ahogy mindig is lenni szokott – a vállalatvezetés legfelsőbb szintjét a személyügyekért felelős igazgató jelentette. Az a tény, hogy ezúttal az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke is fogadta a szakszervezet delegációját, nyilván azt mutatja, hogy a helyzet komolyságát senki nem vonja kétségbe. 

Annyit lehet tudni, hogy „pénzügyi keretekben még nincs egyezség”, s ma folytatódnak a bértárgyalások. A munkaadó ajánlata és a szakszervezet követelése között az a bizonyos olló az alapbéremelésnél nyílik szét: az előbbi ugyanis egységesen 30 ezer forintot ajánl minden munkatársnak, az utóbbi viszont 40 ezret kér 2017-re és 2018-ra. A béren kívüli juttatásban (2017-re 600 ezer, 2018-ra 620 ezer) úgy tűnik, meg tudnak állapodni, mint ahogy a lojalitásbónuszban is, amely a régóta dolgozó audis munkatársaknak az alapbérét egészítené ki.

A szakszervezet legutóbb már kikérte tagjai véleményét, hogy a munkatársak döntő többségének 10 százaléknál magasabb emelést jelentő, újabb Audi-ajánlatot elfogadhatónak tartják-e, de a többség nemmel válaszolt.

Elsősorban nyilván azoknak nem mindegy, hogy az egységes alapbéremelés mennyi lesz, akik nem régóta munkatársak; mert számukra a lojalitásbónusz nem hoz öt-tíz-tizenötezer forint pluszt, ahogy másoknak igen.

A tárgyalások tehát folytatódnak, a Kisalföld pedig ahogy eddig is, úgy továbbra is nyomon követi a fejleményeket. Az Audi-béralku ugyanis nyilván kihat Győr iparának fizetéseire, így sok ezren (tízezren) várják, mi lesz a vége. 

A szakszervezet sztrájkbizottsága mindenesetre tegnap azt is kitárgyalta, hogy „egy sikertelen szerdai forduló következményeként milyen eszközökkel tudná elmozdítani a munkáltatót a jelenlegi álláspontjáról, ezért tovább folytatjuk a sztrájk feltételeinek egyeztetését is a munkáltatóval”.

Forrás: kisalfold.hu