Összesen 17 milliárd forinttal csökkenhetnek idén a bankrendszer terhei, az állam ezzel is elősegítené a hitelezés felpörgetését. Varga Mihály szakminiszter a Magyar Időknek úgy fogalmazott: az idei és a jövő év kiugró gazdasági növekedést hozhat, ám ehhez erősíteni kell a vállalkozásokat, és itthon kell tartani, vagy ide kell csábítani a minőségi munkaerőt. Ezért határozott úgy a kormány, hogy hat év alatt kevesebb mint a felére csökkenti a munkáltatói terheket. Az újabb adómérséklésnek egyébként éppen az eddigi munkahelyteremtés eredményei adják az anyagi alapját.

Jelentős adótöbblettel zárta a múlt esztendőt a magyar államkassza. A nemzetgazdasági tárca kimutatása szerint tavaly valamivel több mint 11 200 milliárd forintot róttak le a polgárok és a vállalkozások az öt legnagyobb köztehertípusból, vagyis az áfából, a társasági és a jövedéki adóból, a munkáltatói adóból és járulékokból, valamint a személyi jövedelemadóból (szja). Egy évvel korábban, 2015-ben nagyjából 10 700 milliárd forint szerepelt a bevételi rubrikában, az államhoz érkező summa éves összege tehát szinte pontosan ötszázmilliárd forinttal nőtt. A többlet legnagyobb része a társaságok befizetéseiből és a munkáltatói adóból és járulékokból származott, de nagyobb summát róttak le a magánszemélyek is. Érdekesség, hogy az szja-tétel annak ellenére volt magasabb tavaly, mint annak előtte, hogy 2016-ban a korábbi 16 helyett 15 százalék volt az adókulcs.

– Az adóbevételek emelkedésén leginkább a munkahelyteremtést fókuszba helyező gazdaságpolitika eredményei látszódnak – értékelt a Magyar Időknek nyilatkozva a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály felidézte: a rendszerváltozás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint napjainkban, 2010-hez képest pedig majdnem hétszázezerrel nőtt a munkahelyek száma.

– A kormány legfőbb törekvései között most a magyar vállalkozások erősítése és a minőségi foglalkoztatás bővítése szerepel, ezek elengedhetetlenek a gazdasági növekedés fenntartásához – mondta a miniszter, hozzátéve: a folyamat csak akkor lehet sikeres, ha az állam céljai találkoznak a vállalati szféra terveivel.

A kormányzat mindenesetre célzott programokkal, a szabályok átalakításával és források garantálásával igyekszik mozgásban tartani a gazdaságot. Varga Mihály két területet emelt ki példaként. Először a tavaly kialakított hatéves bérfelzárkóztatási programot említette meg, amelyhez a kormányzat azzal járul hozzá, hogy az időszak végére kevesebb mint a felére csökkenti a munkáltatói terheket. A lépés sok száz milliárd forintot hagy a munkahelyeket létrehozó és fenntartó hazai gazdasági szereplőknél.

– Szükség van ugyanakkor arra is – folytatta a miniszter –, hogy a magyar vállalkozások megfelelő forrásokhoz juthassanak.

Ebből a szempontból lényeges, hogy az Európai Unió­tól származó támogatások nagyobb részét a gazdaság fejlesztésére fordítja a kormány, de a tárcavezető fontosnak nevezte a hitelezés felpörgetéséért meghozott kormányzati intézkedéseket is. Erről szólva Varga Mihály kifejtette: a gazdasági növekedés beindulásával a hitelezésnek egyre fontosabb szerep jut, ezért is vállalta a kormány – az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodásban – a bankadó csökkentését. A közteher tavaly mintegy hetvenmilliárd forinttal mérséklődött, amit 2017-ben újabb tízmilliárd forintos adócsökkentés követ. Könnyebbséget jelent a pénzügyi szereplőknek az is, hogy megszűnt az úgynevezett hitelintézeti járadék, ami ötmilliárd forintos teherenyhítést jelent. – Harmadrészt kifejezetten a hitelezést segítik a tranzakciós illeték új szabályai – mondta a tárcavezető.

A bankoknak tranzakciós illetéket kell leróniuk az adósaiktól érkező törlesztések összege után. A kormány úgy élénkítené a hitelezést, hogy ebből a teherből kedvezményt kínál azoknak a pénzintézeteknek, amelyek hitelállományukat 2017 végéig húsz százaléknál nagyobb mértékben növelik a 2015. év végihez képest. Vagyis sok hitelt hagynak idén jóvá. A kedvezmény már 2017 első napjától alkalmazható, mégpedig a követelésállomány tervezett növekedése alapján.

– Az enyhítés érvényesítésének megvannak a maga feltételei, de úgy számoltunk, hogy a bankrendszer érintett szereplői 2-2,2 milliárd forinthoz juthatnak az újítással – mondta Varga Mihály, majd összegzésként azt közölte: a pénzügyi szféra közterhei idén mintegy 17 milliárd forinttal mérséklődhetnek. A kormány abban bízik, hogy a hitelintézetek is hozzájárulnak a fejlődéshez.

A miniszter szerint Magyarországnak az idei és a jövő év kiugró gazdasági növekedést hozhat.

Forrás: Magyar Idők