A MÁV a napokban, de legkésőbb február 5-ig eljuttatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) a szakszervezetekkel közösen kialakított és dokumentált javaslatot a 2017. és 2019. közötti időszak tervezett béremelésről - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a javaslat alapján az idén átlagosan 13 százalékkal, jövőre 12 százalékkal, 2019-ben legalább 5 százalékkal növekedhet a nem vezető beosztású munkakörben dolgozó mintegy 36 ezer vasutas bére.

A MÁV kiemelte: a felek rögzítették, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak nem kötelezik az aláírókat, az álláspontok kizárólag a tulajdonos, illetve a tulajdonosi joggyakorló szervezet tájékoztatására szolgálnak.

A vasúttársaság közleménye szerint a felelős számításokat és tárgyalásokat követően elkészült álláspont jegyzőkönyvét az érdekegyeztetést folytató munkáltató képviselői és a szakszervezetek is aláírták.

A bérfejlesztés célja - a közszolgáltatás zavartalan ellátása érdekében - a fluktuáció és a szakemberhiány kialakulásának megelőzése, a munkaerő-piaci helyzetre is tekintettel a szakképzett munkaerő megtartása és jövőbeni biztosítása, valamint a munkakörök közötti bérfeszültségek kezelése.

A Vasutasok Szakszervezete kedden közölte: három év alatt összesen 30 százalék béremelést kapnak a vasutasok, amennyiben a kormány jóváhagyja a cégvezetés és a szakszervezetek kedden késő délután elfogadott egyezségét, a munkavállalói oldal ennél alacsonyabb mértéket nem fogad el.