Sztrájkot tartott csütörtökön 1500 dolgozó a győri Audi-gyárban, mivel nem közeledik a szakszervezet és a vezetőség bérfelzárkóztatással kapcsolatos álláspontja. Lapunk megtudta, a szakszervezet idei és jövő évi, dolgozónként 45 ezer forintos, az eredetinél így is alacsonyabb béremelési igénye helyett a gyár csak 25 ezer forintot emelne. Emellett az éves kafetériakeret is kisebb lenne a vártnál. A többi nagy autógyárban már megszületett a megállapodás a dolgozókkal.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott tegnap a győri Audi mintegy 1500 dolgozója, mivel a bértárgyalásokon nem közelített a gyár vezetőségének és a szakszervezetnek az álláspontja. A dolgozókat képviselő Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) tudomásunk szerint a bértárgyalások kezdetekor az idei és a következő évre is 50 ezer forintos bérfelzárkóztatást kért, emellett az éves kafetériakeret 600 ezer, majd 2018-ban 620 ezer forintra emelését, továbbá egyéb juttatások bevezetését.

Ehhez képest a Magyar Idők a gyárban dolgozó forrásától úgy értesült: habár az érdekképviselet 45-45 ezer forintra csökkentette korábbi követelését, a gyár csak 25-25 ezer forinttal emelné a béreket. A szakszervezet, valamint a gyár képviselete közösen dolgozta ki az úgynevezett jubileumi és lojalitásbónuszt is, amely öt év munkaviszony után járna a munkavállalóknak. Az évenkénti egyszeri juttatás a gyárban ledolgozott minden öt évvel bruttó 50 ezer forinttal emelkedne, legfeljebb 300 ezer forintig.

A gyár hivatalos közlése szerint a 15 ezer dolgozóból 1500-an vettek részt aktívan a sztrájkban, az Audinál dolgozó forrásunk szerint a valóságban azonban háromezren is csatlakozhattak a megmozduláshoz. Az AHFSZ még hétfőn alakított sztrájkbizottságot, mivel a szakszervezet szerint az Audi új ajánlata több ponton is elfogadhatatlan számukra, mert az alapbéremelések több lépcsőben történnének meg, emellett a vállalat törölte az ajánlatból a korábban már kidolgozott bónusz­elemeket. Kerestük Németh Sándort, a szakszervezet vezetőjét, aki a tárgyalások várható hétfői folytatása miatt tegnap nem kívánt részleteket közölni az újabb bérajánlatokról.

Körképünkből kiderül: a többi nagy autógyárban már rendeződött az idei béremelés kérdése. A Suzukinál jelenleg nincs aktív szakszervezet, így érdekképviselet híján egyoldalúan emel a gyár a dolgozók bérén, ám úgy tudjuk, annak mértéke nem jelentős. Kerestük a Suzukit, de lapzártánkig nem kaptunk választ az emelés pontos mértékéről. Az Opel legközelebb év végén tárgyal a bérekről. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke megkeresésünkre arra emlékeztetett: 2015-ben hosszú távú bérmegállapodást kötött a gyár a dolgozókkal, a tárgyalások során minden szakszervezeti kérésnek eleget tettek. Kerestük a részletekkel kapcsolatban az Opelt, ahol arra hívták fel a figyelmet, hogy a megállapodás részletei nem nyilvánosak.

A kecskeméti Mercedesnél sem volt botrányoktól mentes a tárgyalássorozat. Ahogy a Magyar Idők elsőként megírta, decemberben kétéves bérmegállapodást kötött a gyár a szakszervezetekkel. Közös szakszervezeti és munkaadói megállapodással áprilistól 10 százalékkal nő a Mercedes gyárában dolgozók alapbére, a különböző pótlékokkal és bónuszokkal pedig még magasabb fizetést is elérhetnek a munkavállalók. Jövő áprilistól újabb 10 százalékos emelés jár az alkalmazottaknak. A gyár az 5 százalékos járulékcsökkentésből három százalékot szintén a munkavállalók bérére fordít.

A Mercedesnél a két szakszervezet, a Vasas és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete között adódott nézeteltérés a tárgyalások elején, mivel előbbi az alapbér nagyobb emelését, míg utóbbi a többlépcsős, ám jelentősebb, bónuszokkal megtoldott bérfejlesztést szorgalmazta.

A magyarországi autógyárakat egyébként nem érinti a minimálbér, valamint a szakmunkás-bérminimum emelése, mivel a dolgozók mindegyike eleve magasabb fizetést kap.

Forrás: Magyar Idők