Elképzelhető, hogy február elején még nem az emelt bért kapják meg a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott iskolai dolgozók. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, bíznak benne, hogy ha ez így is lesz, a különbözet megérkezik a hóközi kifizetéssel. Az InfoRádió keresi a Klebelsberg Központot.

„Ezek az átsorolások most, január utolsó hetében születtek meg sok helyen, ebből következően előfordulhat, hogy késve kapják meg ezek a dolgozók az illetményemelésüket. Bízom benne, hogy nem így lesz, ha mégis, úgynevezett hóközi kifizetéssel pótolják” - hangsúlyozta Mendrey László az InfoRádió műsorában.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke hozzátette, az esetleges csúszás az új szervezet felállásából - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot felváltotta a Klebelsberg Központ és a tankerületi központok - adódó adminisztratív átállással magyarázható.

„A KLIK hároméves áldásos tevékenysége alatt előfordult, hogy késtek a bérek, aztán beállt egy rendszer, most az az elfogadott, hogy az iskolában dolgozó minden embernek minden hónap ötödik napjáig meg kell kapnia a fizetését.”

Mendrey László hozzátette, az oktatást közvetlenül segítő, de nem pedagógus végzettségű dolgozóknak régóta indokolt volt a béremelése, közel sem azt kapják, amit kellene. A bérüket azonban biztosan megkapják, az a kétséges, hogy már az emelést is. Jövő hét péntekig azonban még van idő – tette hozzá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A Klebelsberg Központ közleménye:

Minden, az állami intézményfenntartás rendszerében dolgozó munkavállaló kap fizetést február elején, az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóhírek nem felelnek meg a valóságnak. Az állami intézményfenntartás decentralizációjának következtében a tankerületi központok feladata és felelőssége a foglalkoztatással kapcsolatos összes tevékenység elvégzése. A Klebelsberg Központnak, mint középirányítónak az elvárása a tankerületek felé az, hogy ezekkel a feladatokkal határidőre készüljenek el. Hangsúlyozzuk, hogy minden dolgozó megkapja a bérét jövő hónap elején, a tankerületi központok ütemezetten végzik a feladataikat és mindent megtesznek azért, hogy zökkenőmentes legyen az átvett és újonnan felvett kollégák foglalkoztatása.

Forrás: InfoRádió