A legfrissebb statisztika szerint tavaly novemberben hosszú idő után először meghaladta a nettó minimálbér összegét a szociális ellátás területén dolgozók átlagos fizetése – írja az mfor.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint az átlagos nettó fizetés a szociális ellátás területén 79 168 forint volt, vagyis ezzel szignifikánsan eltávolodott az elérhető bér nagysága a nettó minimálbér összegétől. A novemberre közölt összeg ugyanis 8 százalékkal magasabb az októberi 73 096 forinttól, ami pár száz forinttal elmaradt a kötelezően adandó legkisebb bér 73 815 forintjától. Igaz, az évesített - vagyis első 11 hónapra összesített - átlag ezzel 74 064 forintra módosult, tehát az érezhetőbb eltávolodás érdekében a következő hónapokra is hasonlóan magas szinten kellene stagnálnia az átlagfizetéseknek.

Országos átlagban egyébként 285 772 forint volt az átlagos bruttó bér, a prémiumok, egyszeri juttatás nélkül számított összeg pedig 252 030 forint, melyből a dolgozók 190 039 forintot vihettek haza átlagosan. A versenyszférában 199 228, a közszférában pedig 173 635 volt a nettó fizetés.

Mivel novemberre 1,1 százalékos volt az infláció mértéke, a nettó bérek pedig közel 10 százalékos, vagy azt is meghaladóan emelkedtek előző év azonos időszakához képest, reálszinten folytatódott a jelentős növekedés. 

  • Országosan 8,5,
  • a versenyszférában 7,5, 
  • a közszférában pedig 11 százalékkal értek többet a 2016 novemberében hazavitt fizetések az előző évinél.

 

A bérek 2016-ban mutatott szignifikáns emelkedése mögött több tényező húzódik meg: 

  • a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelkedése, 
  • a fegyveres testületek illetményemelése, 
  • az egészségügyi és szociális területen dolgozók emelt bérkiegészítése, 
  • a személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra történő csökkentése. 

A létszám kvázi stagnált

Ami a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások létszámadatait illeti, novemberben előző hónaphoz képest jelentős változás nem történt. A KSH nemzetgazdasági szinten mindössze 5000 fővel több dolgozót regisztrált a vállalkozások adatai alapján, ez a plusz teljes egészségben a versenyszférában mutatkozott, a közszféra létszáma mindössze pár száz fővel maradt el az előző havinál.

A közfoglalkoztatottak létszáma kereken 200 ezer fő volt, ami az októberinél 3000-rel kevesebb embert jelent, előző év azonos időszakához mérten viszont 5600 fő az elmaradás.

Forrás: mfor.hu