Sikertelenül folytatódott a bértárgyalás az Audi Hungaria Zrt.-nél. A munkáltató, a szakszervezet utolsó ajánlatát túlzónak értékelte és a vállalat képviselői még a munkáltató ez idáig egyetlen hivatalos ajánlatát is visszavonta és jelezte, hogy a tárgyalásokat az elejéről kívánja folytatni - adta hírül a győri üzem szakszervezete. Az Audinál nem kívántak reagálni a napi.hu-nak a hírre.

 Nyolc hónappal a tavalyi sztrájkhelyzet után ismét feszültség alakult ki az Audi győri motorgyárában: az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) közleménye szerint patthelyzet alakult ki a bértárgyalásokon. Az érdekképviselet decemberben adta át utolsó ajánlatát a munkáltatónak, amely január 16-ig kért időt a véleményezésre.

Az Audi az esedékes fordulón elrugaszkodottnak értékelte a szakszervezet követelését, álláspontjuk szerint ez még a még a kezdeti szakszervezeti ajánlatnál is magasabb bértömeget jelent. A munkáltatói oldal ezért visszavonta az ajánlatát és a tárgyalások újrakezdését indítványozta.

Miért kért ennyit a szakszervezet?

Az AHFSZ kiemeli, hogy nem fogadja el az Audi azon hozzáállását, hogy a munkavállalók béremelésének terhére legyen megtakarítva a konszernben bekövetkezett dízelbotrány anyagi terhei.

A szervezet szerint - bár az Audi nem a garantált bérminimumon foglalkoztatja alkalmazottjait - mostanra a garantált bérminimum már megközelíti az audis bérminimumot. A képviselet szerint a jelenlegi bérezési rendszer már nem képes a munkavállalók, s legfőképp a szakképzett munkavállalók megtartására. A bérfejlesztés ráadásul jelentős állami segítséggel történne a járulékok csökkentése miatt.

Természetesen megkerestük az Audit is, ám a cég nem kívánt reagálni a hírekre.

Forrás: napi.hu