Új, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumához (VKF) hasonló platformon egyeztethetnek az állami tulajdonú cégek dolgozóinak béremeléséről, mivel az idén először ígéretet kaptak a felek arra, hogy a kormány egységes bérjavaslatot dolgoz ki – tudta meg a Magyar Idők. A szakszervezetek a tárgyalások megkezdését sürgetik, mivel az ágazati bértárgyalások a kormányzati ajánlat hiányában megrekedtek.

Legalább 10–15 százalékos béremelésre tehet javaslatot a Liga Szakszervezetek a többségében állami tulajdonú vállalatok dolgozóinál – mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, az érdekképviselet elnöke. Ennek oka, hogy a versenyszférában már több ágazatban megállapodtak a két számjegyű, akár egy-, akár kétéves bérfelzárkóztatásról. Mészáros Melinda emlékeztetett: az érdekképviseletek ígéretet kaptak a minimálbérekkel kapcsolatos megállapodás aláírásakor a kormánytól arra, hogy egy közös érdekegyeztető fórumon, egységes javaslat mentén emelkedhet az állami vállalatoknál dolgozók bére.

Ma kezdődnek a tárgyalások a közalkalmazottak béréről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) fórumán. Mészáros Melinda emlékeztetett: évek óta napirenden van a közalkalmazotti bértábla felülvizsgálata. Erre azért is van szükség, mert a minimálbér és a szakmunkásbér-minimum megemelésével összetolódott a bértábla. Az egyeztetésen ezért a Liga nem a kompenzáció mellett érvel, hanem a teljes bértáblázat felülvizsgálata mellett, amire már régen sort kellett volna keríteni. A Liga vezetője azt hangsúlyozta, mind a közszolgálati dolgozók, mind az állami vállalatok alkalmazottainak bérrendezéséről sürgősen el kell kezdeni a tárgyalásokat. Elsősorban azért, mert az érintett állami cégekkel is megrekedtek az egyeztetések a kormányzat által meghatározandó keretszámok hiányában. Mészáros Melinda hozzátette: az év vége közeledtével mindenki a kormányoldal javaslatát várja, a szakszervezetek már átadták részletes javaslataikat.

Lapunk korábban úgy értesült, a kormány 8-10 százalékos béremelésre tehet javaslatot.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke kérdésünkre azt közölte, új fórum jöhet létre az állami cégek dolgozóinak bértárgyalására. A szakszervezet egyelőre nem fogalmazott meg konkrét béremelési javaslatot, ugyanis ehhez szükség lenne arra a keretre, amelyet a kormánynak kell meghatároznia, mivel enélkül érdemben nem lehet tárgyalni a jövőre alkalmazandó bérekről.

Az egyeztetések azért is vehetnek több időt igénybe, mert az állami vagy többségében állami tulajdonú cégeknek, többek közt a MÁV-nak, a Magyar Postának, vagy akár az energetikai- és közműszektornak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fenntartója, viszont a rendelkezésre álló bérkeretet a Nemzetgazdasági Minisztérium határozza meg. Emellett olyan vállalatokról is szó van, amelyeknek csak a kisebb tulajdoni hányada az államé. Kerestük a minisztériumokat, azonban a konkrétumokról későbbre ígértek tájékoztatást.

Forrás: Magyar Idők