Vajon 2017-ben az új felemelt bér kétszeresének 70 százaléka lesz a gyed maximuma? Ez alapján lesz megállapítva a gyed? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna, társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A gyermekgondozási díj összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. A minimálbérnél mindig az aktuális minimálbért veszik alapul, így a jövő évi minimálbér elfogadását követően, az emelt minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lesz a gyed maximális összege.

Ellátások esetén minimálbér alatt csak a minimálbért értjük, nem a garantált bérminimumot – jegyezte meg szakértőnk. 

Mint ismeretes, a pár héttel ezelőtti bérmegegyezés eredményeként jövőre 15 százalékkal emelkedik a minimálbér, így havi összege az idei 111 ezer forintról 127 650 forintra nő.

A gyed felső határa 2016-ban 155 400 forint, ez 2017-ben 178 710 forintra emelkedik.

Ha az igénylő szülő a gyed kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számolva rendelkezik száznyolcvan naptári napi jövedelemmel – biztosítási jogviszonnyal –, akkor a gyedet ezen 180 napi jövedelem alapján állapítják meg. Ha a biztosított az adott időszakban, azaz a gyed kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számolva nem rendelkezik 180, csak 120 naptári napi jövedelemmel, de van a jogosultság első napjától legalább 180 napnyi folytonos biztosítási jogviszonya, a gyed naptári napi alapját a 120 napi jövedelem alapján állapítják meg.

A számítási időszak átlagában minimum havi 255 300 forintos bruttó jövedelemmel rendelkezők már a maximális összegű gyedet kaphatják jövőre.

Forrás: adozona.hu