Közel azonosak a szakszervezeti igények a vízügyi dolgozók bérrendezésével kapcsolatban, ez 25-30 százalékos béremelést jelentene. Ennek megvalósításával kapcsolatban azonban a szakszervezetek különböző állásponton vannak – írja az mno.hu.

Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: átfogó bérfelzárkóztatási programot dolgoztak ki, aminek lényege, hogy két év alatt legalább a garantált bérminimum emelésének üte­mében nőjenek a fizetések. Az érdekképviselet az iparban jellemző átlagfizetéseket venné a tárgyalások alapjául, ami bruttó 277 ezer forint.

A tárgyalások folyamatban vannak, azonban a vízi ágazatban öt állami, regionális szolgáltató, egy részben állami, három külföldi, valamint önkormányzati társaságok működnek, szám szerint 40 cég. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Belügyminisztériummal, valamint a cégekkel is tárgyalni kell. Fürjes József szerint a másik szakszervezet, a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége (VSZOÁSZ) alaptalanul hirdetett sztrájkot, ugyanis a víz- és csatornaszolgáltatás alapellátás, amit nem lehet korlátozni. Fürjes József hozzátette: egyelőre még folytatódnak a tárgyalások, azonban a felek nyitottak a szakszervezeti javaslatra.

Pető Sándor, a VSZOÁSZ elnöke lapunk kérdésére kifejtette: radikális, gyors béremelést szeretnének, nyitottak a tárgyalások folytatására, mivel mindenkinek az az érdeke, hogy a vízügyi ágazatban hat év után értékelhető emelés történjen. Kiemelte: 30 százalékos bérfejlesztést jelöltek meg, s nemcsak a fizikai dolgozóknak, hanem az összes munkavállalónak. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, nem szeretnének sztrájkolni, és arra törekednek, hogy a felhasználók kiszolgálása továbbra is zavartalan maradjon. A 30 százalékos béremelés mind­össze azonnali tűzoltásra lenne elegendő, ezt követően folytatódhatna a párbeszéd. Pető Sándor hozzátette: a VKDSZ-szel nagyjából azonosak az álláspontok, ezért mindenben partnerként tekintik őket.

Forrás: Magyar Nemzet