A kormány nemrég bejelentett terve alapján több lépésben jelentősen emelné a minimálbért és a garantált bérminimumot, hosszabb távon pedig 40 százalékos reálbéremelést szeretnének elérni. A negyven százalékos emelés lehetőségeiről korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy  a magyar gazdaság jelenlegi állapotát és kilátásait tekintve nem igazán reális, és ezt ráadásul nem a reálbérekre, hanem a nominális bérekre értettük – írja az Index.

Ennek ellenére egy ideje viszont már kétségtelenül rég nem látott mértékben nőnek a bérek, amit a KSH statisztikái jól dokumentálnak. Ezek az adatok ugyanakkor csak iparáganként árulják el, hogy milyen trendek jellemzőek a bérekre, mi viszont kíváncsiak voltunk arra is, hogy az egyes foglalkozások vagy beosztások szintjén mi a helyzet. Megkerestük ezért a Fizetések.hu-t, akiktől megkaptunk néhány érdekes adatot. Ezek alapján az derül ki, hogy 2008 és 2016 között:

  • legjobban néhány középvezetői pozícióban nőttek a bérek, de például a katonák, vagy a munkások bére is kiemelkedően nőtt a többi szakmához képest.
  • A felső- és középvezetői pozíciók között elég sokat találni a legnagyobb bérnövekedést maguk mögött tudó pozíciók között.
  • A kereskedelemben, a kutatás-fejlesztés, a szolgáltatások és az építőipar területén nőttek igazán nagyot a bérek.

De nézzük részletesebben! Az ábrán látszik, hogy a 20 pozícióban, ahol a legtöbbet nőttek a bérek, eléggé felül vannak reprezentálva a menedzsmenthez és cégvezetéshez köthető pozíciók. A legtöbbet két menedzsermunka gyakorlóinak, a beszerzési vezetőknek és az értékesítési vezetőknek nőtt a bére 2008 és 2016 között, konkrétan 157 és 137 százalékkal. A top 5-ben ugyanakkor ott van két pozíció az államigazgatásból is: a szakmai tanácsadók és a referensek fizetése is elég sokat nőtt, 111 és 97 százalékot.

Ezekben a pozíciókban nőttek a legtöbbet a bérek 2008 és 2016 között

A cégvezetők és menedzserek közül viszont az ügyvezető igazgatók, a karbantartási és termelési menedzserek és a minőségügyi igazgatók is bekerült a top 20-ba. Az is érdekes, és aligha független az országból kivándorló munkaerő jelenségével, hogy az alacsonyabb képzettséget igénylő pozíciók közül a munkások és a burkolók, padlóburkolók is a bérekkel legjobban járó szakmák között vannak.

De nem csak a százalékos változás érdekes, hanem az is, hogy konkrétan hogyan változtak a bérek. Az alábbi grafikonon a 10 legszerencsésebb szakmát szedtük össze. Látszik, hogy az ügyvezetőknek és az értékesítési vezetőknek is látványosan nőtt a bruttó átlagfizetése: előbbi pozícióban 536 500-ról 990 760 forintra nőtt az átlagfizetés, utóbbiban pedig 260 400-ról 600 680-ra.

A 10 legnagyobbat nőtt fizetés változása 2008 és 2016 között

A munkásbérek is csaknem megduplázódtak ebben az időszakban, ebben a pozícióban ugyanis 2016-ban már 190 400 forint volt az átlagbruttó a 2008-as 103 500-hoz képest.

A Fizetések.hu adai alapján összességében az látszik, hogy a kereskedelemben nőttek a legnagyobb tempóban a bérek, de a technológiai, informatikai - és a szolgáltatócégeknél is jól lehetett járni, és a kivándorlás által erősen érintett építőiparban is átlagon felül nőttek a bérek. Ilyen lebontásban is látszik, hogy a cégvezetők és a menedzserek elég jól jártak az elmúlt 8 évben.

A kereskedelemben nőttek a legtöbbet a bérek 2008 óta

Ugyanez a trend a konkrét fizetéseket áttekintve is látszik, ugyanis egy átlagos cégvezető fizetése 2016-ban már 830 500 forint volt, a 2008-as 530 650 forintos fizuhoz képest, míg egy átlagos menedzser 474 200 forintot vitt haza hó végén 2016-ban, miközben 2008-ban 325 ezer forint volt ebben a pozícióban az átlagfizetés.

A cégvezetőknek és a menedzsereknek nőtt a legtöbbet a fizetése 2008 és 2016 között

Az ábrán az is jól látszik, hogy az IT-ban bőven átlag felett nőttek az amúgy is átlag feletti bérek, de az átlaghoz jobban húzó iparágak közül is kiemelkedik az építőipar és a kereskedelem növekedési tempója.

Forrás: Index