Ma ismét asztalhoz ülnek a szociális ágazat jövő évi béremelése kapcsán a korábban sztrájkot hirdető szakszervezet és az államtitkárság képviselői, a tegnapi tárgyalási fordulót követően – értesült a Magyar Hírlap.

Megírtuk: mivel a bérminimum jövő évi, huszonöt százalékos emelése az érintettek több mint kilencven százalékát érinti, a további kompenzációra, illetve az esetleges differenciált, a teljesítményt és a szakmai végzettséget, tapasztalatot figyelembe vevő emelésre pedig kilencmilliárd forint áll majd rendelkezésre, lényegében okafogyottá vált a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által december 5-re meghirdetett munkabeszüntetési akció. Az érdekvédők ugyanis harmincszázalékos béremelést várnak, márpedig az említett elemekből a döntő többség esetében megvalósulna a követelt mérték. A felek tegnap már a pontos számok ismeretében egyeztettek.

Információink szerint mindezek ellenére a szakszervezet ragaszkodik a sztrájk megtartásához, noha mindössze néhány száz fő részvételével számolhatnak. Ráadásul a másik elvárásuk részben szintén teljesült, hiszen a Lázár János és Balog Zoltán miniszter által jegyzett parlamenti indítvánnyal munkaszüneti nappá nyilvánítanák november 12-ét, a szociális munka napját. Nyitrai Imre helyettes államtitkár és Boros Péterné szakszervezeti elnök múlt szerdai találkozóját követően az államtitkárság azt közölte, hogy a „tárgyalás eredményes volt, az álláspontok közeledtek”.

Forrás: Magyar Hírlap