Globálisan a felnőtt lakosság 0,7 százaléka - 33 millió ember - birtokolja a vagyon mintegy 45,6 százalékát, vagyis közel felét. Az átlag magyar felnőtt vagyon tekintetében száz földlakóból valahol a tízedik hely környékén lehet – olvasható a Pénzügyi Szemle cikkében.

A Credit Suisse elkészítette a Credit Suisse Global Wealth Databook 2016 című kiadványát, melyben számtalan érdekes, a globális vagyonnal kapcsolatos statisztikát mutat be. Az egyik legbeszédesebbet, a globális vagyon megoszlásáról szóló grafikont itt részletesen is bemutatjuk. A grafikonból kiderül, hogy a globális vagyon rendkívül koncentráltan, néhány igen gazdag ember kezében összpontosul.

A globális felnőtt lakosság mintegy 0,7 százaléka, azaz 33 millió ember birtokolja a vagyon 45,6 százalékát. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön ebbe a szűk körbe, egymillió dollárnál, vagyis mintegy 290 millió forintnál kell nagyobb vagyonnal rendelkezni.

A következő lépcső a kimutatásban a 100 000 dollár, ami 29 millió forintnak felel meg, ennél többel a globális lakosság 8,2 százaléka rendelkezik - 0,7% + 7,5% -, összesen mintegy 400 millió ember. A bővebben vett elitbe már igen sok magyar ember tartozik, gondoljunk csak bele, egy tehermentes fővárosi ingatlannal például gyakorlatilag már meg is lehet ugrani a 100 000 dolláros határt.

Magyarországon a lakossági vagyon egy erős becslés alapján megközelítőleg 100 ezer milliárd forint körül mozog, vagyis egy felnőttre 12-13 millió forintos vagyon jut megközelítőleg, ez valahol 45 ezer dollár körül mozoghat. Ezzel az átlag magyar felnőtt a grafikonon valahol a világos kék színű sáv felső részében kaphat helyet, - kis jóindulattal - valahol a globális lakosság 10 százalékának közelében. Vagyis úgy tűnik, hogy az átlag magyar felnőtt 100 véletlenszerűen kiválasztott földlakó közül valahol a tízedik leggazdagabb környékén mozoghat, ami igen szép eredménynek mondható.

A grafikon harmadik, vagyis világos kékkel szedett részébe egyébiránt 897 millió ember tartozik, ide 100 000 és 10 000 dollár közötti vagyonnal lehet bekerülni, míg a legalsó sávban, a 10 000 dollár alatti vagyonnal rendelkezők között 3546 millió felnőtt ember kapott helyet. Ők Földünk legszegényebbjei, összesen a globális vagyon 2,4 százalékával rendelkeznek.

Az eredeti tanulmány itt érhető el, a hivatkozott grafikon a 24. oldalon található.

Forrás: Pénzügyi Szemle