Elmaradhat a december ötödikére tervezett munkabeszüntetés a szociális szférában, mivel jó esély van a kormány és a szakszervezet közötti bérmegállapodásra. A közalkalmazotti és köztisztviselői érdekképviselet vezetője a Magyar Időket  arról tájékoztatta, hogy a szak­államtitkár által felvázolt keresetemelés figyelembe veszi a minimálbért és a garantált bérminimumot is.

Elfogadhatónak tűnik a kormány által előterjesztett szociális ágazati bérrendezési javaslat, így nem kizárt, hogy a jövő héten megegyezés születhet – mondta a Magyar Időknek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) vezetője a tegnapi érdekegyeztetésről. Boros Péterné közölte: a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár által felvázolt keresetemelés figyelembe veszi a minimálbért és a garantált bérminimumot, az ezt magába foglaló táblázatot a héten kapják kézhez. – Igaz, hogy dolgozunk a december 5-re hirdetett sztrájk elégséges szolgáltatásain, de nem erre készülünk. A tegnapi tárgyalás konstruktív volt, és nem tartom kizártnak, hogy jövő héten egy megállapodás mellől állhatunk fel – tette hozzá az MKKSZ elnöke.

Hasonlóan értékelte a tárgyalást a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság is. Közleményükben azt írták: az egyeztetés eredményes volt, az álláspontok közeledtek, a következő tárgyalás jövő hétfőn lesz. Ismert: az MKKSZ két héttel ezelőtt jelentette be, hogy december elejére kétórás, országos szervezésű sztrájkot hirdet. Boros Péterné akkor azt közölte: elsődleges céljuk elérni, hogy november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal emelkedjen az ágazatban dolgozók keresete.

A szervezet elnöke akkor a lapnak azt mondta: a szociális területen a munkaerő elvándorlása okozza a legnagyobb gondot, amit csak jelentős béremeléssel lehet megállítani. – Hétről hétre mennek el az emberek, ami nehezíti az ellátottak és a többi dolgozó életét is. Az ágazati munkaerő 35 százaléka diplomás, mégis bruttó 170 ezer forintot keresnek. Mintegy 90 ezren dolgoznak az ágazatban, ha ebből 9600 ember hiányzik, az nem igazolja vissza az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit – fejtette ki.

A kormány múlt héten ült asztalhoz a Magyarországi Munkavállalók Szociá­lis és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével, ekkor egy jelentős, 15–30 százalékos bérfejlesztésről állapodtak meg a felek. Az ágazatnak biztosított kilencmilliárd forint pluszforrás felhasználásáról pedig közös döntést hoznak a későbbiekben.

Az MKKSZ által kért szociális munka napjának bevezetésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek. Eszerint a szociális ágazatban dolgozók számára munka­szüneti nappá nyilvánítanák november 12-ét.

Forrás: Magyar Idők