Nem versenyképes cégek nem tudnak nyereséget termelni és nem tudnak béreket emelni. Csak hatékony, sikeres vállalkozások képesek erre - mondta a kedden született bérmegállapodás ünnepélyes aláírása előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ma már nem arról van szó, hogy aki akar, annak van hol dolgozni, hanem arról, hogy megérje dolgozni.

Ahhoz, hogy bérekről lehessen beszélni, munkahelyek kellenek, ahhoz pedig, hogy munkahelyek legyenek, versenyképes vállalkozások kellenek – jelentette ki a kedden született bérmegállapodás ünnepélyes aláírása előtt Orbán Viktor.

A kormányfő emlékeztetett rá: hat éve még arról beszéltünk, hogyan előzzük meg a gazdaság összeomlását, ma pedig már egy hat évre szóló, jelentős béremeléssel járó megállapodásról.

A miniszterelnök szerint ma már nem arról van szó, hogy aki akar, annak van hol dolgozni, hanem arról, hogy megérje dolgozni.

A kormányfő hangsúlyozta: a béremelés lehetőségét nem egy nemzetközi konjunktúra tette lehetővé, „nem az IMF adta”, és nem a jó szerencsének köszönhetjük.

Ezért a béremelési lehetőségért az elmúlt években millió és millió magyar ember dolgozott meg, emögött teljesítmény van – szögezte le, hozzátéve, hogy a bérmegállapodás “nem egy látomásra épülő megállapodás”, hanem a mögöttünk hagyott években elvégzett kemény munkára épülő megállapodás, “amiért megdolgoztunk”.

Varga Mihály a VKF keddi ülése után jelentette be: jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek.

2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.