Emelték a tétet és magasabb járulékcsökkentést kértek a munkaadók képviselői a múlt pénteki egyeztetésen, miután Orbán Viktor kinyilvánította: nemzetgazdasági minisztere menjen el a falig a minimálbéremelés mértékét tekintve. Ebből az következik, hogy nem várható alku a jövő évre megcélzott 15 százalékos minimálbér, valamint a 25 százalékos garantált bérminimum emelésében – írja a Népszava.

A miniszterelnök ma reggel elhangzott rádióinterjújában tovább fokozta a tárgyalók felelősségét, mondhatni zsarolását, amikor kijelentette, a magasabb minimálbér-emelés magasabb nyugdíjemeléssel is járna. Mint a beszélgetés előzeteséből kiderült, ez alatt azt érti, hogy az emelkedő bérek nyomán nő a fogyasztás, ami pedig magasabb inflációt gerjeszt és ez ad lehetőséget majd a magasabb nyugdíjemelésre. A kormányfő úgy fogalmazott: a tárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett az ideivel megegyező mértékű, vagyis 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre. (Ezek szerint az infláció mértékének „beállítása” is kormányzati hatáskörbe került...)

A vállalkozók képviselői tudomásul vették a javaslatuknál öt százalékkal magasabb minimálbéremelési terveket, és a korábbi öt százalékos járulékcsökkentés helyett immár hatot követelnek jövőre, hogy valamelyest kigazdálkodható legyen a két legkisebb bér emelésének terhe. A kisebb, jellemzően minimálbéren foglakoztató vállalkozások közül még így is sok bajba juthat a bérterhek növekedése miatt.

Az álláspontok látszólag megmerevedtek, ám Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy hét végi tv-műsorban a kompromisszum lehetőségére utalt, amikor kijelentette: nem áll messze a kormány elképzelésétől és akár el is fogadható a szakszervezetek felvetése, hogy jövőre 5, azt követően pedig 1 százalékkal csökkentse a kormány a vállalkozók járulékterhét. Kérdés, hogy mit szólnak ehhez a mai egyeztetésen munkáltatók és lesz-e aláírás a keddre tervezett Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán?

Forrás: Népszava