Számos ágazatban emeli a legalacsonyabb béreket a minimálbér kormány által beígért 15 százalékos jövő évi fejlesztése. A legnagyobb nyertese az egészségügy lehet – írja a bama.hu.

Ha a javaslatba a munkáltatók is belemennek – az emelés alapját a járulékok 4 százalékos csökkentésével teremthetik elő –, akkor a jelenlegi 111 000 forintos bruttó minimálbér 2017-ben 127 000 forint lesz. A szakmunkás-bérminimum 25 százalékos emelése pedig a jelenlegi 129 ezerről 162 ezer forintot eredményez.

Ami Baranya megyét illeti, a kormányzati javaslat megvalósulása esetén a fizikai munkakörökben csaknem valamennyi szektorban várható jelentősebb bérfejlesztés, a leginkább érintett ágazatok pedig az egészségügy, az építőipar, a kereskedelem, a vendéglátás és több szolgáltató profil. A helyi bérhelyzetről sokat elárul, hogy az átlagos fizikai nettó bér jelenleg alig haladja meg a 99 ezer forintot, ami közel egyharmadával marad el az országos átlagtól.

Baranya megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havonta bruttó 205 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számítva 232 ezer forintot kerestek, a nettó kereset 136 ezer forintra emelkedett az idei első félévben. A baranyai átlagkeresetek az országosnak 79, a legmagasabb budapestinek 61 százalékát tették ki ugyanebben az időszakban.

Jó hír, hogy egy év alatt a bruttó keresetek átlagosan 4,9 százalékkal, a nettó keresetek – a csökkenő adókulcsnak köszönhetően – 6,5 százalékkal emelkedtek. A megyei bérnövekedés üteme mindkét mutató esetében 1,1 százalékkal volt alacsonyabb az országos átlagnál, ami azt jelenti, hogy megyénk alkalmazottainak bérlemaradása tovább folytatódott idén is.

Hiányszakmák

Több olyan ágazat is van a megyében, ahol a munkáltatóknak a dolgozóik megtartása érdekében nem lesz elég, ha a minimálbér emelését követik, hanem afelett is emelni kell a fizetéseket. Egyértelmű hiány mutatkozik például gépipari szakemberekből, de mint az új mohácsi vágóhíd példája mutatja, húsipari szakmunkásokat sem könnyű találni.

Be is fékezhet

Egyes remények szerint a bérek alulról történő felzárkóztatása nemcsak a fizetésből élők anyagi helyzetén javít majd a jövő esztendőben, hanem megállíthatja vagy legalább lassíthatja a máig kitartó elvándorlási hullámot is. Pécs és Baranya az elmúlt egy évtizedben egyértelműen vesztese volt a külföldi munkavállalás által gerjesztett elvándorlásoknak.

Forrás: bama.hu