A ReSzaSz tette közzé annak az öt mentőorvosnak a nyílt levelét, akik azért fordultak a kormányhoz, mert szakorvosként kevesebbet keresnének, mint korábban rezidensként – írja a HVG.

Az augusztusban bejelentett béremelés első lépcsőjeként a szakorvosok fizetése október elején bruttó 107 ezer forinttal nőtt, de voltak köztük olyanok - nem is kevesen - akiknek az öt évre járó nettó 100 ezer forintos Fiatal Szakorvos Támogatási Program (FSZTP) megszüntetésével csökkent a bevétele.

Még Orbán Viktorhoz is eljutott a szakorvosok problémája, így nem sokkal a béremelés miatt vita kipattanása után a kormány bejelentette, hogy a szakorvosok választhatnak: a béremelést vagy az FSZTP-t kérik. A béremelés második lépcsőjét 2017 novemberében vezeti be a kormány, vagyis akkora mindeképpen megszűnt volna ez az anomália.

A mentőorvosok azért vannak speciális helyzetben még a szakorvosok között is, mert szakképzésük alatt úgynevezett hiányszakmapótlékot és a Gábor Aurél-ösztöndíjt is kaptak, ami együttesen 255 ezer forint plusz támogatást jelentett számukra.

Szakvizsga után viszont ezek a támogatások elvesznek, vagyis fizetésük - a béremelés miatt megszüntetett FSZTP miatt is - kb. nettó 155 ezer forinttal csökkent a támogatott időszakhoz képest. Ezért kérik, hogy a kormány vezesse vissza az FSZTP-t (amivel még mindig nem lennének a korábbi fizetési szinten), vagy hozza előrre 2017 január elsejére a novemberben esedékes második, bruttó 100 ezres béremelést, így elkerülhető lenne, hogy szakorvosként kevesebbet keressenek, mint korábban rezindensként.

Mint írják, üdvözítő volt látni a hiányszakmapótlékban, Markusovszky-ösztöndíjban és Gábor Aurél-ösztöndíjban megnyilvánuló kormányzati figyelemet, sokan ezek miatt döntöttek az itthon maradás miatt. “Azonban senki nem szólt nekünk, hogy változás lesz. Nem szóltak, hogy nem lesz FSZTP, nem szóltak, hogy az álmok így könnyen szertefoszlanak.”

A levél aláírói:

Dr. Áron Klára

Dr. Bárdi Gábor

Dr. Jászkuti Ákos

Dr. Kocsis Tibor

Dr. Szatmári Zoltán

Forrás: HVG