„Személyes meggyőződésem, hogy a szakma és az érintettek érdekeit figyelembe véve kell a problémára fókuszálni. Az önkormányzat ezért 2017. január elsejétől Óbudai pótlék néven a III. kerületi szociális szférában harmincszázalékos ágazati pótlékot vezet be, amíg állami szinten is rendeződnek a bérek” – jelentette be Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere – írja a Magyar Hírlap.

A kerület vezetője még a múlt héten, a szociális munka napján megtartott kerületi rendezvényen jelentette be az intézkedést. Emlékeztetett arra, az ágazat alulfinanszírozottsága miatt a szociális intézmények olyan létszámhiánnyal küzdenek, hogy ez gyakran egyenesen a kötelező ellátás biztosítását veszélyezteti, ezért tartja kötelességüknek az intézkedést. Kifejtette továbbá azt is, hogy az önkormányzat költségvetési fegyelmének, illetve a helyi adófizetőknek köszönhetően nyílik lehetőségük a pótlék bevezetésére. A polgármester hozzáfűzte, reméli, ez a lépés felkelti azoknak a figyelmét, akik „fontosnak érzik a jól képzett humánforrás megtartását nemcsak az egészségügy és az oktatás, hanem a szociális területen is”.

Czibere Károly szociális államtitkár korábban közölte, jövőre bevezetik az életpályamodellt az ágazatban, a jövő évi költségvetésben pedig kilencmilliárd forintot szán béremelésre a kormány.

Forrás: Magyar Hírlap