Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalaku­lás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek – tudta meg a Magyar Nemzet.

Ez pont az olyan alacsony keresetük miatt kiszolgáltatottabb dolgozókat érinti, mint amilyenek a takarítók, a portások, a gondnokok vagy a karbantartók. Lapunk birtokába jutottak olyan információk, amelyek arról szóltak, már volt olyan budapesti tankerület, ahol bejelentették: a dolgozók nem számíthatnak kafetériára a jövőben. Az egyik érintett iskolában például a takarítók nettó nyolcvanezer forintot kerestek, ami mellé jól jött a havi nyolcezer forint értékű Erzsébet-utalvány. Utóbbitól viszont januártól, tehát a működtetői feladatok állami kézbe kerülésétől kénytelenek lesznek megválni.

Lapunk ebben a témában a Klik sajtóosztályához fordult, hogy megtudjuk, minden későbbi tankerületi központban el fogják-e venni a béren felüli juttatást a dolgozóktól, illetve hogy várható-e, hogy az átvétel után csökken az érintettek fizetése. A sajtóosztály arról írt, az üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. Az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Miután a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében. Ezért helyszínenként más és más szerződések jönnek létre. A Klik szerint így a megállapodások véglegesítéséig nem lehet meghatározni a jövőbeni átlagfizetések, illetve egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét.

„Téves az államosítás fogalmát használni, mivel az önkormányzatok maradnak továbbra is az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok csak a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot nem!” – korrigálta a Klik a kérdésfeltevésben az „iskolák államosítása” kifejezést. Azt azonban már nem hangsúlyozta, hogy az iskolák épületének vagyonkezelői joga az illetékes tankerületi központhoz kerül majd ingyen. Ezzel a tankerületi központot ugyanazok a tulajdonosi jogok és kötelezettségek illetik majd meg, mint az eredeti tulajdonost, az önkormányzatot. Ahogy Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke nyilatkozta lapunknak korábban: „Gyakorlatilag semmi joga nem marad az önkormányzatnak.”

Forrás: mno.hu