Több BKV-dolgozótól elvették utazási kedvezményét a november eleji hosszú hétvége előtt. A szakszervezet szerint a buszszolgáltatás átszervezése a probléma, a szocialisták pedig úgy látják, az agglomerációs közlekedés átszervezésével és államosításával a dolgozók járnak rosszul.

Váratlanul szüntette meg a dolgozók utazási kedvezményét a BKV. Az egyik szakszervezet a buszszolgáltatás átszervezését hibáztatja a kialakult helyzetért.

„Nem csodálkozunk ezen a döntésen, hiszen amikor a kiszervezést megkezdték, tehát az új autóbusz-üzemeltetési modell megkezdődött, és többszolgáltatóssá vált a piac, a szakszervezetünk már jelezte a problémákat, hogy a szolgáltatók vélhetően nem fogják elfogadni egymás utazási kedvezményeit” – nyilatkozta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a HírTv-nek.

Az eddigi rendszerben a BKV dolgozóinak teljes mértékben, két családtagjuknak nyolcvanöt százalékban állta utazási bérletét a közlekedési cég – ez egy család esetében havonta több tízezer forintos megtakarítást jelentett.

„Csak a Budapest-bérletek viszonylatában 30 ezres költségnövekedést jelent, amely egyéb agglomerációs költségek esetén további 15 ezerig terjed. Tehát gyakorlatilag havi szinten akár 45 ezer forintig is érinthet egy családot” – mondta Naszályi Gábor, az EKSZ szakszervezeti kongresszusának elnöke.

A szocialisták szerint jellemző, hogy az átszervezés után végül a dolgozók és a tömegközlekedést használók járnak rosszul. „Az államosítás által elvont feladatok a Fővárosi Önkormányzattól minden esetben garanciát nyújtottak a rosszabb minőségű működésre, ezért tiltakoztunk a hév államosításánál is, ezért nem örültünk annak, hogy az agglomerációs járatokat az állam magához vonta mint feladatot. A tapasztalat eddig az volt, hogy a dolgozók és az utasok egyaránt rosszul járnak akkor, amikor az állam beavatkozik egy meglévő folyamatba” – mondta Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője.

Az ügyben kerestük a BKV-t, ám adásunkig nem válaszolt kérdéseinkre.

Forrás: HírTv