Folytatódnak holnap a minimálbér-tárgyalások a szakszervezeti, a munkaadói, valamint a kormányzati oldal között. A szakszervezetek közös ajánlást fogalmaztak meg, a minimálbérre 8 százalékos, a szakmunkás-bérminimumra pedig 13 százalékos emelést – tudta meg a Magyar Idők. A járulékcsökkentés részleteit még nem közölte a kormány az érdekképviseletekkel, azonban elképzelhető, hogy jövőre még nem lesz kötelező visszaforgatni a bérekbe az elengedett közterhet. Az már látható: csak többlépcsős közteher-mérséklésre ad teret a költségvetés.

Közös bérajánlást fogalmaznak meg a szakszervezetek a holnap folytatódó, 2017-es bértárgyalásokon – mondták a Magyar Időknek a szakszervezeti vezetők. Az emelés mértéke a minimálbér esetében 8, a garantált bérminimumnál 13 százalék lenne a javaslat szerint. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke emlékeztetett: bizonyos adatok hiányában a munkaadói oldal még nem fogalmazott meg konkrét javaslatot az előző, október eleji tárgyalási fordulón, azonban ezek a kimutatások már rendelkezésre állnak. Egyelőre a járulékcsökkentésről sem közölt részleteket a kormány a felekkel, azonban az elmúlt időszakban több forgatókönyv is felmerült.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunk kérdésére kifejtette: annyi már valószínűsíthető, hogy nem várható egylépcsős mérséklés, illetve jövőre elképzelhető, hogy még nem lesz kötelező a munkáltatóknak visszaforgatniuk a bérekbe az elengedett járulékot. A szakszervezetek egyetértenek abban, hogy 2018-ban is a jövő évivel megegyező mértékű fizetésemelés szükséges.

Azonnali, szelektív járulékcsökkentést kér a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) – olvasható tegnapi közleményében. Álláspontjuk szerint az élőmunkához kapcsolódó vállalkozói adóterhek érdemi csökkentését a termelő, legnagyobb GDP-növelő szektorokban, tehát az iparban és a mezőgazdaságban haladéktalanul el kell kezdeni. A VOSZ szerint az intézkedés lehetőséget teremt az adó- és járulékterhek további, általános csökkentéséhez, ami hosszú távon elengedhetetlen az ország versenyképességének javításához. A minimálbérrel kapcsolatban leszögezték: szükséges az emelés, már csak azért is, hogy a közfoglalkoztatotti és a minimálbér közötti különbség nagyobb legyen, így többeket ösztönözzön az elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedésre. Mindezt ugyanakkor szigorú felső korláttal, az ágazatok teherbíró képességének függvényében – hangsúlyozza a közlemény.

A kormányzati számítások szerint a minimálbér 8, és a bérminimum 13 százalékos emelése előbbinél bruttó 120 ezer, utóbbinál 145 ezer forintot eredményezne. A versenyszférában összesen 807 ezer munkavállaló fizetése emelkedne, beleértve azokat is, akik a jelenlegi legalacsonyabb javadalmazásánál alig keresnek jobban. A cégeknek a számítások szerint az emelés 111 milliárd forintos bértömeg növekedést eredményezne évente.

A Magyar Idők úgy értesült, a jövő évi adótörvény, vélhetően a lehetséges járulékcsökkentéssel legkésőbb a jövő héten az Országgyűlés elé kerülhet. Egy százalékpontos köztehermérséklés 120 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek. Eddig konkrét számok nem hangzottak el, viszont a szakértők szerint egy 5 százalékpontos mérséklés 600 milliárd forintos kiesést okozna, bruttó 10 százalékos béremelést eredményezne, a magasabb fizetésekből visszafolyó adóbevétel pedig mintegy 200 milliárd forinttal kompenzálná a kiesést. Várhatóan több lépcsőben csökkennek a közterhek, értesülésünk szerint elképzelhető, hogy egyelőre csak a kis- és középvállalkozásoknál.

Forrás: Magyar Idők