Pálos Rita az elmúlt két évben azért dolgozott szakszervezeti vezetőként, hogy kiharcolja: kollégái kapják meg a kórház korábbi cafeteria tartozását. Munkaharc volt, mert a munka harc – írja az egerhirek.hu.

– Félre raktam az első hat és fél hónapot és ha megkapom a mostani pénzt veszek egy kanapét, mert már nagyon régen kinéztem magamnak – mesélte Rita, hogy mit mondott neki egy munkatársa mire is költi pontosan a végre kifizetett cafetériáját. Rita úgy fogalmaz, hogy a kórházban, most nagyon örülnek a munkatársak, bár néhány fanyalgó mindig akad. Az egri cafeteria ügy néhány héttel ezelőttig az alkalmazottak jogos jussának ki nem fizetéséről szólt, majd jött a fordulat és jött a pénz is az embereknek. Az első adag forintosítva olyan 48-49 ezer forintot tett ki. Sok pénz ám ez, főleg az egészségügyben dolgozóknak. Mi most nem a kifizetések ütemezését és a bonyolult jogi eljárást magyarázzuk, hanem megmutatjuk az embert, aki kiharcolta a pénzt.

Emberekkel jót tenni csak nagyon nehezen lehet

Olyan típusú embernek tartja magát Rita, aki ha tudja, hogy igaza van, akkor a végsőkig is elmegy. Ebbe még az sem zavart bele a “cafeteria harcban”, hogy fia Kovács Cs. Tamás az egri közgyűlés fideszes képviselője.

– Azt mondta a fiam ez egy nagyon nemes ügy csináld végig, ezzel eloszlatta azt az aggodalmamat, hogy ha sokat ugrálok, akkor talán még neki is bajt okozhatok – mesélte Rita. A szakszervezeti vezetőnek a családban sokkal egyszerűbb volt elmondania mit miért csinál, mint azoknak az embereknek akikért dolgozott. – Nagyon sokan már el is temették korábban ezt a pénzt, amikor pedig kiderült, hogy próbapert indítunk nagyon sokan megijedtek. Én nem fogok a bíróságra járni úgyse lesz belőle semmi. Én nem írok alá semmit, mert nem akarok bajt a fejemre –  sorolta Rita a neki mondott pesszimista mondatokat. Fura emberi viselkedésnek élte meg azt az élethelyzetet, hogy miközben ő a társaiért küzd, pont azok támadják, illetve nehezítik munkáját akikért harcol. – Nagyon sokan, akik a betegágyak mellett dolgoznak, elképzelésük sincs, milyen bonyolult és összetett az ügyintézés egy ilyen ügyben. Itt pedig határidők voltak, papírokat, meghatalmazásokat kellett aláírni. Ezeknek a megszervezése pedig néha lehetetlennek tűnt, de sikerült – mesélte Rita.

Fordulat idén januárban

– 2016. január 13-án a Kúria úgy döntött, hogy megkapjuk a pénzünket, ekkor éreztem először, hogy talán a többiek is megkaphatják elmaradt jussukat. Az is fura volt ahogyan a próbaperbe keveredtem. Történt ugyanis, hogy a pénz mindenkinek kellett volna, de amikor a hangoskodók szembesültek azzal, hogy hogyan is néz ki egy jogi procedúra azonnal visszakoztak, hogy ők bizony nem akarnak bíróságra járni. 5-en kellett hogy legyünk a perben és csak négyen voltak, ha ott akkor nem döntök úgy, hogy vállalom, akkor ma itt semmiféle kifizetésekről nem szólnak a hírek – jegyezte meg Rita.

A háromgyermekes anyuka  januárban a bírósági döntés után nagyon boldog volt, majd áprilisban picit reménytelenné vált a kifizetések sorsa, de végül júniusban, amikor Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő is beszállt az ügybe, már újra bizakodó lett a kifizetések ügyében. Alku köttetett – nem indul több per és mindenki megkapja az elmaradás egy részét. Ezt nevezik peren kívüli egyezségnek és itt most jön egy mondat. A kifizetés felső politikai körök segítségével valósulhat meg, garancia rá az adott szó és titok, hogy ki ad rá pénzt pontosan. A munkavállaló számára csak a pénz számít és ez így is van jól, mert ami jár az jár.

Kovács-Csatlósné Pálos Rita az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke az elmúlt időszakban megsokszorozta érdekvédelmi szövetségének tagságát,de tudja az emberek hálátlanok és úgyis lesz lemorzsolódás, mert a havi 555 forintos tagdíj sokaknak nyűg. A történet mégis sikersztori, hiszen Rita nem csak azokért harcolt, akik bíztak benne, hanem azoknak is kijárta pénzüket, akik fülük botját sem voltak hajlandóak megmozgatni saját ügyük érdekében. Ez van Egerben.

 Forrás: egerhirek.hu