Jövő januártól elindul a többéves járulékcsökkentési program, de ennek valamiképpen feltétele lesz, hogy a cégek emeljék a foglalkoztatottak bérét – értesült a Figyelő. A lap szerint Orbán Viktor fájdalmára az egyszámjegyű szja lekerült a napirendről.

A járulékcsökkentés része lesz az őszi adócsomagnak, 2017-től többéves program indul, a cél a bérfelzárkóztatás – írta egy kormányzati forrásra hivatkozva a Figyelő.

A munkaadókra nehezedő bérteher a foglalkoztatói elvárásoktól elmaradó mértékben csökkenhet, ők kétszámjegyű tehercsökkentést szeretnének néhány év alatt, de a lap forrása ezt a költségvetés mozgásterére figyelemmel lehetetlennek tartotta.

A Figyelő úgy tudja, 2020-ig tartó vagy azon is túlnyúló koncepció készül, a jelenleg 27 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékében talán fokozatosan 20 százalékig lehet eljutni a következő években.

A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az első két évben, 2017-ben és 2018-ban zajlik majd le a munkaadói közterhek csökkentésének első fázisa, de a program azt követően is folytatódik egy-négy éves távlatban.

Nincs mozgástér viszont az egyszámjegyű szja-ra, ez lekerült a napirendről, pedig Orbán Viktor ezt nagyon szerette volna – tették hozzá.

Fontos eleme lesz a tervezett intézkedéseknek, hogy a tehercsökkentés nem automatikusan jár majd a munkáltatóknak, azt össze akarják kötni a béremelési kötelezettséggel. Így a cégek nem nyelhetik le az alacsonyabb szocho miatt keletkező megtakarítást.

Forrás: HVG