Bölcsődei pótlékot vezetne be a kormány a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők évek óta sürgetett bérrendezése érdekében – derül ki a Magyar Nemzet által megismert törvénytervezetből. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint azonban a változtatások csak egy szűk réteget érintenek majd, és nem tudják helyreállítani az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét az ágazatban.

Nem megnyugtató, nem elég jelentős, és semmiképpen sem bérrendezés – így értékelte tegnap lapunknak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt a törvénytervezetet, amely jövőre növelné a mini-, illetve „hagyományos” bölcsődékben dolgozó, középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérezését. A tervezet értelmében januártól az érintettek esetén új, úgynevezett bölcsődei pótlékot vezetnének be. Ez az ágazati pótlék, illetve a kiegészítő pótlék összevonásából jön majd létre, amit valamennyivel meg is emelnek. Szűcs Viktória nyomatékosította, ha a két pótlékot nem számoljuk (hiszen ezeket jelenleg is megkapják az érintettek – a szerk.), egy pályakezdő esetén a bölcsődei pótlék bruttó 8500 forint többletet jelent. Negyvenéves munkaviszony után egy középfokú végzettségű kisgyermeknevelő számára pedig bruttó 35, azaz körülbelül nettó 20-23 ezret. A tervezethez mellékelt táblázat alapján egyébként ötvenévnyi munkaviszonynál az ígért többlet eléri az ötvenezer forintot. Szűcs szerint azonban a gyakorlatban fél évszázados munkaviszonnyal bíró kisgyermeknevelő nincsen, hiszen rendszerint – élve a 40 év szolgálati idő után járó lehetőséggel – már korábban nyugdíjba mennek a kollégák.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2014-ben 7126-an dolgoztak kisgyermeknevelőként bölcsődében, közülük mindössze 767-nek volt felsőfokú végzettsége. Tavaly a kormány a diplomás kisgyermeknevelőkre kiterjesztette a pedagógusi életpályát. Ez az elnök szerint pozitív változtatás volt, mindamellett megosztotta a bölcsődében dolgozókat, hiszen míg a diplomás munkatársak a pedagógusi, addig a középfokú végzettségűek továbbra is a közalkalmazotti bértábla alapján kapják az alapilletményüket. Ez pedig értelemszerűen jelentős feszültségeket okoz – nyomatékosította Szűcs Viktória.

Így jelenleg egy tízéves munkaviszonnyal és középfokú szakmai végzettséggel bíró kisgyermeknevelő például alig több mint nettó 92 ezer forintot vihet haza, míg ugyanazon munkakörben, ugyanannyi ideje dolgozó, diplomás kollégája 176 ezret, azaz több mint 84 ezer forinttal többet. Harmincéves munkaviszony esetén a helyzet még aránytalanabb: a diplomás munkatárs (221 804 forint) ugyanis több mint kétszer annyit keres, mint középfokú szakmai végzettségű munkatársa (103 355). A szakszervezet tavasszal azt javasolta, hogy a kormány 2016. szeptember 1-jétől terjessze ki a középfokú pedagógus-életpályát a körülbelül hatezer főnyi középfokú végzettségű kisgyermeknevelőre. Hangsúlyozták azt is, hogy ezenkívül a nem ágazatspecifikus munkakörben foglalkoztatottak (gazdasági, ügyviteli dolgozók, élelmezésvezetők, technikai munkatársak) bérét is szükséges lenne rendezni.

Forrás: mno.hu