Hiába a munkaerőhiány, az elmúlt évben Magyarországon csak 3 százalékkal nőttek a bérek. Ezzel a posztkommunista régióban is csak a 8. helyen állunk.

Az Eursotat 2016. második negyedévi munkaerő-költség statisztikája szerint Közép-és Kelet-Európa uniós tagországaiban erőteljes munkaerőhiány tapasztalható, és emiatt jelentősen nőnek a bérek. Ez Magyarországra is jellemző, de a jelenség a környező országokban sokkal erősebb.

Portfolio.hu által idézett statisztikák szerint Romániában egy év alatt 12 százalékkal, Lettországban 9,5 százalékkal nőttek a bérköltségek. Hat százalék fölött nőttek a bérek Bulgáriában és Litvániában is. A magyarnál jobban nőttek a fizetések Észtországban, Csehországban és Horvátországban is.

Magyarországon, noha rengeteg munkáltató panaszkodik munkaerőhiányra, az elmúlt évben mindössze 3 százalékkal nőtt a bérköltség az Eurostat szerint. Így mi ezen a listán csak a 8. helyen állunk.

Ugyanakkor egyes híresztelésekkel ellentétben az óránkénti keresetek még mindig jobbak Magyarországon, mint Lettországban, Litvániában, Romániában és Bulgáriában. Az Eurostat szerint előttünk jár viszont Szlovákia, Lengyelország, Észtország, Csehország, Horvátország és Szlovénia. A válság sújtotta Görögországban még mindig kétszer akkorák az órabérek, mint nálunk.

A magasabb fizetések a régióban fűtik a belső fogyasztást, ami serkenti a gazdasági növekedést. A Bloomberg azonban amiatt aggódik, hogy ha a bérek emelkedésével arányosan nem nő a termelékenység, akkor felerősödik az infláció a magasabb munkaerőköltségek miatt. 

Forrás: nol.hu