Még mindig van hova lejjebb csúszni a minimálbérek uniós ranglistáján. A legfrissebb adatok szerint már a harmadik legalacsonyabb a magyar összeg – írja az mfor.hu.

Az idei második félévben 350,09 euró volt a magyar minimálbér az Eurostat legfrissebb adatai szerint, ami előző évhez kéepst 5 százalékos növekedést jelent. Az uniós statisztikai hivatal félévente közli a tagállamokban érvényes minimálbérekre vonatkozó statisztikáját euróban kifejezve, ezért hiába csak év elején változik hazánkban a minimálbér, az Eurostat adatai könnyen módosulhatnak a második félévre. Míg 2016 elején 314,4 forintos árfolyammal számoltak, a friss adatot 317-es jegyzéssel kalkulálták, ezért közel 3 eurós csökkenést mutat a második féléves adat az elsőhöz.

Mindenesetre a 350,09 euró újabb mélypontot jelent, hiszen ezzel még lejjebb csúszott hazánk az uniós rangsorban:

már a harmadik legalacsonyabbnak számít ez a fizetési szint. Ennél kevesebbet csak a román és a bolgár dolgozók kaphatnak,

előbbi esetben 276,34 euróról, utóbbiban pedig 214,75 euróról van szó. Korábban még Litvánia is mögöttünk volt, viszont a második negyedévben 30 euróval emelkedett a minimálbér összege 380 euróra, amivel nemcsak Magyarországot, de még Csehországot is sikerült megelőzniük. A helyzet súlyosságát jól mutatja az a tény, hogy az elmúlt 6 évben hiába volt 51 százalékos bruttó növekedés a magyar minimálbérnél, a ranglistában ennek ellenére csak lefelé csúszott hazánk.

2010-ben még az 5. legalacsonyabb volt a magyar minimálbér, 2013-ban, az emelések következtében feljöttünk a 8. helyre, és a legutóbbi 3 évben innen sikerült a harmadik legalacsonyabb minimálbér igen kellemetlenül hangzó címét bezsebelni. Vagyis 2013 óta a többi, minimálbért meghatározó tagállam a magyarnál sokkal nagyobb mértékben emelte a fizetéseket, ezért a 2012-ben szerzett "előnyünk" pillanatok alatt elszállt.

A ranglista élén ahogy a korábbi években, úgy most is Luxemburg áll 1922,96 euróval, a második helyen Írország szerepel 1546,35 euróval, a dobogóra pedig felkúszott Hollandia 1537,2 euróval köszönhetően annak, hogy a brit minimálbér az első féléves adathoz képest 186 euróval 1343-ra csökkent.

Ennél azért többet ér a minimálbérünk

Az Eurostat nemcsak összegszerűen, de vásárlóerő-paritáson számolva is közli a tagállamok minimálbérét, ami sokkal pontosabb képet ad arról, hogy valójában mennyit is ér ezt a fizetés. Könnyen lehet ugyanis, hogy hiába magas a kötelezően adandó legkisebb bér valahol, ha az árak magas színvonala miatt sokkal kevesebb mindenre futja belőle, mint egy alacsonyabb minimálbért meghatározó országban.

Magyarországon a minimálbér a legfrissebb adat szerint 625,53 euróval egyenértékű vásárlóerő-paritáson, ez pedig a nyolcadik legalacsonyabbnak számít. Mögöttünk vannak olyan országok is, ahol összegében jóval többet kereshetnek a minimálbéresek, mint például Csehország, Szlovákia vagy éppen Észtország.

Az élen egyébként ebben az esetben is Luxemburg szerepel 1613,21 euróval, mögötte a német és a belga minimálbér található 1443,17, illetve 1430,56 euró.

Forrás: mfor.hu