A munkaadói és munkavállalói szervezetek is üdvözölték a kormány járulékcsökkentési terveit, a terhek mérsékléséről szeptember végén kezdődhetnek a tárgyalások - írja a Magyar Idők. A lap szerint az egyeztetés nem lesz egyszerű, mivel a szakszervezetek inkább a munkavállalók költségeit, míg a munkaadók saját járulékaikat csökkentenék. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az újságnak hangsúlyozta: a minimálbér nagyobb arányú emelése is fontos lépés lenne.

A munkaadói és munkavállalói szervezetek is üdvözölték a kormány járulékcsökkentési terveit, a tárgyalások a terhek mérsékléséről szeptember végén kezdődhetnek – tudta meg a Magyar Idők. A lap pénteki számában azt írta, már több forgatókönyvről folynak informális egyeztetések, de nem lesz egyszerű a megegyezés, mert a szakszervezetek inkább a munkavállalók költségeit, míg a munkaadók inkább saját járulékaikat csökkentenék.

A Magyar Idők úgy tudja, az egyik felvetett javaslat szerint kézenfekvő lenne, ha a bérnövekményre nem vetnének ki járulékot, vagy ha e járulék mértéke jóval alacsonyabb lenne a növekménynél. Ez ugyanis nem okozna akkora bevételkiesést az egészségügyi és nyugdíj-ellátórendszernek, mintha ezeket a járulékokat csökkentenék.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a napilapnak nyilatkozva kedvezőnek nevezte az elképzelést. Rámutatott: a járulékkedvezménnyel megmaradó bér tovább ösztönözné a fogyasztást, így az államkasszába bizonyos összeg visszafolyna, elsősorban a forgalmi adók formájában. A minimálbér nagyobb arányú emelése szintén fontos lépés lenne.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta a Magyar Időknek, hogy a munkaerő után fizetendő munkáltatói járulék nálunk az egyik legmagasabb a térségben, ami hátrányt okoz a vállalkozások versenyképességében, ezért mindennemű mérséklést üdvözölnek. A megtakarított összeget a vállalkozások nemcsak a munkabérekre fordíthatnák, de beruházásokat is megvalósíthatnának, új munkaerőt vehetnének fel, ezáltal csökkenne a munkaerőhiány is.