Magyarország már nem utolsó az általános- és középiskolai tanári kezdőbért illetően, miután az utóbbi években nálunk nőttek a legjobban a fizetések. Az OECD-átlagtól sajnos még mindig jócskán elmaradunk – írja az eduline.hu.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) néhány órája hozta nyilvánosságra az oktatással foglalkozó anyagát, az Education at a Glance-t.

Az általános iskolai oktatásban dolgozó tanári fizetésekkel foglalkozó fejezetben az OECD kutatói 2014-es adatokkal dolgoztak, így már elvileg meg kell jelennie ebben a 2013-ban bevezetésre került pedagógus-életpályamodell első eredményének. És valóban, valószínűleg számunkra a leghízelgőbb grafikonnal ebben a fejezetben találkozhatunk: e szerint 2012-től 2014-ig Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a tanárbér. Persze a képet némiképp árnyalja, hogy az emeléssel egy időben elvették a tanárok pótlékait.

A következő oldalakon sajnos már nem találkozhatunk ránk nézve ilyen hízelgő adatsorokkal. Bár az igaz, hogy a tanárok tényleges, dollárban megadott bruttó bérét összesítő táblázat szerint a kezdő tanárok - a tavalyi jelentéssel ellentétben - már nem nálunk, hanem Szlovákiában keresik a legkevesebbet. Ott évente közel 12 ezer dollárt kap egy kezdő tanár, míg itthon 13 228 dollárt. Ám ezzel az összeggel is megelőz minket az összes többi ország. A tavalyi adatokat itt találjátok.

A 10 és 15 éves tapasztalattal rendelkező tanárok bére már a cseh fizetéseket is előzi

A legmagasabb fizetést Luxemburgban lehet elérni, ott a tanárbér 68 ezer dollárról indul, a top fizetés pedig évente 122 ezerre rúg.

Mi a helyzet a középiskolában?

A középfokú oktatás terén szintén előzzük Szlovákiát, itt már csaknem 14 500 dollár az éves kezdőfizetés. Az itt legmagasabb elérhető bér évi 27 500 dollár,

Összességében tehát javult a helyzetünk a tanári bérek tekintetében az OECD-országok között, ám sajnos a fejlett országok átlagos szintjéttől egyelőre nagyon távol vagyunk.

Forrás: eduline.hu