A bíróságokon megkezdték az októbertől esedékes fizetésemelés előkészítését – értesült a Magyar Idők. Az első emelt összegeket novemberben utalják át az érintetteknek.

A bírói alapilletmények módosítását az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde kezdeményezte.

A törvényhozás még a nyári ítélkezési szünet előtt eldöntötte, hogy az alapilletmény idén október elsejétől öt százalékkal növekszik, és az emelés mértéke 2017. január elsejével további öt százalék lesz. A tételeket beiktatták az idei és a jövő évi költségvetési törvénybe. Fizetésemelést kap az igazságügyi alkalmazottak nagy része is. Úgy tudjuk: a személyre szóló összegeket az elkövetkező hetekben számítják ki. Az OBH emellett saját program keretében igyekszik támogatni a nehéz helyzetben lévő dolgozókat.

Érdeklődésünkre a bírósági hivatalnál emlékeztettek rá, hogy a magyar bírák illetménye az Európai Unióban az utolsó helyen áll. Idehaza ezen a területen több mint tíz éve nem volt béremelés. A nagyobb anyagi megbecsülést korábban már a Magyar Bírói Egyesület is szorgalmazta. Az intézkedéssel szeretnék vonzóbbá tenni a bírói hivatást. A tervek szerint az illetménynövelés 2018-ban folytatódik, mértéke szintén öt százalék lehet.

Forrás: Magyar Idők