Központi Statisztikai Hivatal kiadványából az látszik, hogy a magas presztízsű értelmiségi foglalkozást űző nőknek az átlagnál kevesebb gyermekük születik, és zömmel ez a sors vár a vezető beosztásúakra is. Míg a férfiaknál éppen ellenkező tendencia figyelhető meg. A magas kereset és az óriási munkateher a férfiakat nagycsaládossá teszi. Fura adatokat produkált, amikor foglalkozási ágak alapján nézték meg a termékenységet – írja a Heti Válasz.

A KSH kutatói arra jutottak, ha egy nőből orvos lesz, akkor nagy eséllyel kevés gyermeke születik, átlagosan egy vagy egy sem. Ha viszont egy férfi lép orvosi pályára, akkor valószínűleg nagycsaládos lesz belőle.

A nőknél átlagosnál kisebb gyermekszámmal rendelkeznek a vezetők, az egészségügyi felsőfokú diplomások, az iparművészek, utazástervezők, PR-tevékenységet végzők, a rendszergazdák, de a nyelvészek, fordítók és az újságírók, műsorszerkesztők, könyv- és lapszerkesztők is.

Kevés gyermeket szülnek a jogászok, ügyvédek és a gazdasági, üzleti jellegű foglalkozásúak, vagyis a piackutatók és a marketingesek, de az informatikusok és a programozó nők is. A szépségipar, az idegenvezetőség és az utaskísérő foglalkozás sem kedvez a nagycsaládnak.

Ha valaki nőként az átlagnál több gyermeket szeretne, akkor a szociális, gyermekgondozási, illetve oktatási-nevelési tevékenységet folytató egységek vezetői pozícióját érdemes kitűznie maga elé. Itt nem olyan magasak a jövedelmek, ám ezek a pályák több szabadidőt biztosítanak

Találtak 25 olyan férfi foglalkozást is, amelyben az apáknak átlagosan kettőnél több gyermekük született. Az első tíz helyen egyértelműen orvosok és a vezető foglalkozásúak állnak: gazdasági és költségvetési szervezetek, egészségügyi tevékenységet folytató egységek, helyi önkormányzatok, üzleti szolgáltatási tevékenységet végző intézmények vezetői. Vagyis sok pénz, magas pozíció.

Magyarán a férfiak és a nők családtervezési reakciója egészen más, a jól kereső, de nagy elfoglaltsággal járó foglalkozások a férfiakat sok gyermek vállalására ösztönzik, a nőknél viszont éppen ellenkező hatást váltanak ki.

Hasonló különbséget az alacsony jövedelmű és presztizsű szakmákban nem találunk a nemek között. A legtöbb gyermeket a takarítókon és hivatásos nevelőszülőkön kívül azok a nők vállalják, akik valamilyen formában a mezőgazdasághoz vagy a feldolgozóiparhoz kötődnek. Az alacsonyabb presztízsű férfi foglalkozások közül a piaci árusok, kubikosok, baromfitartók a sokgyermekesek.

Forrás: Heti Válasz