Adómentesen kínálhatnak a jövőben fontos egészségügyi szűrést alkalmazottaiknak a munkaadók, ha a parlament elfogadja az adócsomaghoz beadott egyik módosító indítványt. A változtatással több százezerrel nőhet azon munkavállalók száma, akik eljutnak az állapotfelmérő vizsgálatokra és életminőség-javító kezelésekre – írja a Magyar Idők.

Újabb elemmel bővül az adómentes béren kívüli juttatások köre – legalábbis akkor, ha a parlamenti képviselők rábólintanak a jövő évi adócsomaghoz benyújtott egyik módosító indítványra. Az előterjesztés jogszabályba iktatná, hogy a munkáltatók adómentes juttatás formájában küldhetnék el alkalmazottaikat szűrővizsgálatra, fizikoterápiás ellátásra és mentálegészségügyi kezelésre.

Az adómentesség fontos feltétele, hogy a lehetőség a cég valamennyi alkalmazottját, még a kirendelt munkavállalókat is azonos módon illesse meg, vagy a lehetőségről mindenki értesülhessen. Ez a részletszabály fontos lehet, garantálhatja, hogy ne csak az úgynevezett menedzserszűrések legyenek adómentesek. Azaz ne csupán a vállalkozások vezetői juthassanak könnyített feltételekkel egészségügyi ellenőrzéshez, hanem az adott cég valamennyi munkatársa igénybe vehesse a lényeges vizsgálatokat.

Kormányzati forrásból úgy tudjuk, hogy a javaslat nyomán akkor járhat majd az adómentesség, ha a munkáltató privát keretek között szűrési, orvosi vizsgálati lehetőséget vásárol az alkalmazottaknak.

Ezt pedig – az adó elengedésével – több ok miatt is támogathatja az állam. Manapság nem ritka ugyanis, hogy a munkavállalók önmaguktól nem mennek el megelőző vizsgálatokra. Sokan úgy gondolják, nincs semmi bajuk, mások meg azzal érvelnek, hogy a munka és a család mellett szűrésekre se idejük, se pénzük nincs. A súlyosabb betegségek megelőzése ugyanakkor életbevágó is lehet. Ha a szűrés alkalmával időben észrevesznek valamilyen kórt, a páciensnek nagyobb esélye lesz a teljes gyógyulásra. De a javaslat a fizikoterápiás ellátásokat és a mentálegészségügyi kezeléseket is adómentessé tenné, ezek pedig segíthetik akár a mozgásszervi problémákkal küzdők életét vagy a lelki eredetű gondok és a stressz okozta nehézségek leküzdését is.

Az intézkedés ezek szerint mindenképpen javítaná az alkalmazottak életkörülményeit. A munkavállalók egészségi állapotának jobbítása ugyanakkor a foglalkoztatók dolgát is könnyebbé teheti: mindenképpen előny, ha kevesebbszer kell gondoskodni a beteg munkatársak helyettesítéséről, pótlásáról. Az államnak is kifizetődő lenne az adómentesség bevezetése, hiszen ha az alkalmazottak kevesebb időt töltenek betegállományban, kisebb közkiadások jelentkezhetnek. Voltaképpen tehát mind a három szereplőnek, a dolgozónak, a munkaadónak és az államnak is elemi érdeke, hogy minél többen eljussanak szűrésekre, alapvető vizsgálatokra.

Lapunk úgy tudja, hogy a szakmai számítások szerint a változtatás nyomán több százezer fővel nőhet azon munkavállalók száma, akik részt vesznek a nemegyszer létfontosságú vizsgálatokon, az egészségmegőrző kezeléseken.

Forrás: Magyar Idők