Hiába az évről évre kimutatott növekedés az átlagos nettó fizetésekben, Európához képest csak egy helyben toporgunk – írja az mfor.hu.

Tavaly 4,2 százalékkal növekedett itthon az átlagos nettó bér, amit a kormány a megfelelő szövegkörnyezetben előszeretettel kihangsúlyoz. Sőt, az elmúlt pár évben is megfigyelhető volt ez a jelenség. Noha a hazai kommunikációban jól csengő adatról van szó, ha kitekintünk Európa többi országába, rögtön kiderül, ezek a növekedések igazi előrelépést nem jelentettek.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint továbbra is a sereghajtók táborát gyarapítja a magyar átlagos nettó fizetés, ami euróban számolva 6702 euró volt, jelenleg - néhány hiányzó adat miatt - ez a legalacsonyabb az uniós rangsorban.

szerk.: a vásárlóerő-paritáson számolt adatok egyelőre még nem állnak rendelkezésre, ez mutatja meg igazán azt, hogy mennyit is érnek a nettó bérek. Az egyes országok közötti árszínvonalbeli különbségeket ugyanis korrigálják a számítás során.

A 2014-es adatból kiindulva azonban várhatóan a román és a bolgár átlagos nettó még ennél is kisebb lehetett, ugyanakkor Lettországnak minden esélye megvan arra, hogy a 2015-ös adattal elénk kerüljön. 2014-ben a lett nettó ugyanis 6702 euró volt, amihez egy 3 százaléknál épp, hogy nagyobb növekedés szükséges és megelőzi a magyar átlagot. Vagyis a hazai fizetések emelkedése ellenére várhatóan a harmadik legalacsonyabb nettóval "büszkélkedhet" majd Magyarország.

A lemaradásunkat nagyon jól szemlélteti az, hogy jelenleg Szlovákia áll előttünk a rangsorban 8169,61 eurós átlagos nettó fizetéssel. Vagyis amennyiben hazánkban nem valósul meg egy közel 30 százalékos emelkedés a nettó bérekben, addig nem is álmodhatunk arról, hogy képesek leszünk felzárkózni a régiós bérszínvonalhoz.

szerk.: Lengyelország esetében igencsak meglepő az Eurostat adata, hiszen 17 százalékos nettó növekedésről árulkodik, amivel a cseh szintre emelkedtek a fizetések. Mindez csak azért szokatlan és furcsa, mert egy ilyen mértékű hirtelen ugrás komoly versenyképességi gondokat okozhat.

Ha pedig a teljes EU átlagát nézzük, még nagyobb a lemaradásunk.

Az EU 23 141,8 eurós (2015-ös adat még nem áll rendelkezésre, ez a 2014-es érték) átlagfizetéséhez több mint a triplájára kellene emelkednie a magyar dolgozók által hazavitt átlagos összegnek.

Ami a rangsor élvonalát illeti, jelentős változásról nem árulkodnak a számok. Továbbra is Svájcban lehet a legtöbbet keresni, 68 970,2 eurót, ami forintra átszámítva közel 22,7 milliós éves, azaz 1,9 milliós havi fizetést jelent. Mögötte jócskán leszakadva áll Norvégia 44 161 euróval, a dobogó harmadik fokán 2014-hez hasonlóan pedig Luxemburg van 38 490 eurós éves átlagos nettó bérrel.

Forrás: mfor.hu