Két szakszervezeti tömörülés és egy meghatározó munkaadói szervezet kiáll amellett, hogy a boltok vasárnapi újranyitásával a dolgozóknak jár a 100 százalékos bérpótlék. Más munkaadói szervezet, valamint a kereskedők szervezete ellene van az emelésnek. A kormány hamarosan tárgyal a kereskedelmi dolgozók követeléseiről – írja a Népszava.

Száz százalékos vasárnapi bérpótlékban és többek között havi két szabad vasárnapban egyezett meg két szakszervezet és az egyik legnagyobb munkáltatói szervezet. Az ajánlásként megfogalmazott megállapodásban Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetsége (MaSzSz), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megállapították, hogy a vállalkozók ugyan visszakapták a szabad kereskedés jogát, a lakosság a korlátozás nélküli vásárlás lehetőségét, ám a kiskereskedelemben vasárnap is munkát végzők pótléka visszaesett a 2015. március 15-e előtti szintre, azaz 50 százalékra.

Kordás László, a MaSzSZ elnöke a Népszavának elmondta, a két szakszervezet, valamint a VOSZ arról állapodott meg, hogy együtt rövid időn belül javítani kívánják a bolti kiskereskedelemben munkát vállalók munkakörülményeit. Az ajánlásra azért van szükség szerinte, mert, mint Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, a kérdés csak ősszel kerülhet napirendre, ezért úgy gondolták, hogy az átmeneti időszakban is tenni kell valamit, különös tekintettel a vasárnapi pótlékra és a hét utolsó napján biztosított pihenőnapokra. Ezért a három érdekképviselet azt javasolja, hogy a munkavállalókat vasárnapi munka esetén 100 százalék bérpótlék illesse meg, a munkáltató a jelenlegi 1 helyett, 2 vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a dolgozóknak, és a vasárnapi munkavégzés munkáltató általi kötelező elrendelésének felső értékét éves szinten 12 napban korlátozzák. E mérték felett vasárnapi munkavégzésre csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével kerülhessen sor - szól az ajánlás.

Az aláírók kivételeznének a gyermekét egyedül nevelő szülőkkel, őket önkéntes alapon, azaz kizárólag saját kérésére oszthatnák be a kereskedők a hét utolsó napján. Ajánlják azt is, hogy ezeket a javaslatokat munkaszerződésben, illetve munkahelyi szintű kollektív megállapodásban is rögzítsék a szociális partnerek, mivel a három szervezet álláspontja szerint a kiskereskedelmi boltokban dolgozók nem lehetnek vesztesei az üzletek újranyitásának.

Kordás szeretné, ha a többi szervezet is csatlakozna az ajánláshoz. Úgy tetszik azonban, nem mindenki lelkesedik az bérpótlék megduplázásáért és a többi javaslatért. Szerdán a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége adott ki közleményt arról, hogy bérpótlék dolgában nem látja indokoltnak megkülönböztetni a különböző ágazatok vasárnap munkát végző dolgozóit.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is az ellenlábasok között van, számításai szerint a 100 százalékos pótlék 50-60 milliárd forintos terhet ró az év egészében az ágazat szereplőire, ami különösen a kicsik nehezen tudnának kigazdálkodni. A VOSZ-on kívül egyetlen munkaadói szervezet sem közölt számszerű javaslatot a vasárnapi bérpótlékra, a szövetség tagjai azonban nem tartják elfogadhatónak a pótlék 100 százalékra emelését - hangsúlyozta Vámos György.

Az MSZP, amely népszavazási kezdeményezésével elérte, hogy a kormány visszavonassa a vasárnapi boltzárat, már benyújtotta az Országgyűléshez törvényjavaslatát a 100 százalékos vasárnapi bérpótlékról.

Kordás László a jövőről szólva kifejtette, kiderül, hogy az ajánlással sikerül-e rendezni a helyzetet, azonban ezzel párhuzamosan kezdeményezik a kormánynál, hogy a versenyszféra konzultációs fórumán tárgyaljanak a vasárnapi munka díjazásáról és körülményeiről, a kabinet készítsen előterjesztést és oldja meg a helyzetet, amit ő teremtett.

A tegnapi Kormányinfón a Népszava kérdésére Lázár János kancelláriaminiszter megerősítette, a kormány hamarosan napirendre veszi a kérdést, azonban magának sajátos szerepet szán, miután nem akar a munkaadók és a munkavállalók egyezkedéseibe, esetleges megállapodásába beavatkozni. Ha megegyeznek a felek, a kormány segíti annak érvényesülését.

Forrás: Népszava