Csak nem nyugszik bele a kormányzat, hogy talpon maradt néhány magánnyugdíjpénztár (manyup). Az Azénpénzem.hu információi szerint már eldőlt, hogy hiába várnak a kasszák a járadékszolgáltatással kapcsolatos jegybanki állásfoglalásra, nem lesz könnyítés. Sőt, a parlament előtt levő törvényjavaslat további szigorításokat tartalmaz. Ezen a téren is.

Nem csak a magánnyugdíjpénztárak mellett kitartó tagok, hanem alighanem mindenki emlékszik a szektor „államosítására”, az állami tb-be visszalépés kényszerítésére. A tagság alaposan megcsappant, de még ezzel sem érte be a kormányzat. A 2014-es törvénymódosítás miatt be kell zárni azt a kasszát, amelynél a tagdíjfizetési arány nem éri el a hetven százalékot. A korábban szinte lehetetlennek tűnt elvárást nagyon derekasan teljesítették a pénztárak. A legfrissebb (már a 2016-os év egészére) vonatkozó számok is egészen fantasztikusak.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár – mondta portálunk érdeklődésére Gémes Imre, az Igazgatótanács elnöke – már tavaly decemberben elérte a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt a teljes 2016-os évre. A Horizont 76 százalékos befizetési arányról (közel 29 ezer tag már rendezte tagdíját) számolt be, de mint jelzik: a cél a 100 százalék. A Szövetség még nem tudatta az április arányokat, de a március már megvolt. Az MKB márciusra 74 százalékos befizetési arányt jelzett (ez eddig a legmagasabb elért szint).

Járadékos furfangok

A már említett törvénymódosításban azonban nem csak a még az önkéntes nyugdíjpénztárak számára is nagy kihívást jelentő díjrendezési arány előírása szerepelt. A jogalkotóknak sikerült egy csiki-csuki helyzetet létrehozniuk: a nyugdíjba menő tagoknak csak járadékot fizethetnek, de a járadékszolgáltatás számukra most szinte lehetetlen (erről részletesen itt írtunk). Például azért, mert (számukra gyakorlatilag kockázatmentes, hiszen a tag részletekben a saját pénzéhez juthat hozzá) pénztári járadékot akkor fizethetnének, ha 100 millió forintos tartalékot képeznek. Ez durván hangzik? Most kitalálták, hogy nem eléggé.

Emelték a tétet – tulajdonképpen legalább a duplájára. A parlament előtt levő törvényjavaslat szerint az elvárt tartalék a különböző előírások összege (lásd keretesünket). A dolgot némiképp alakítja, hogy egy további passzus szerint a működési és a likviditási tartalék is figyelembe vehető (az adományokkal a tagok ezt hizlalják).  Ez az előírás – mondták el érdeklődésünkre a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál – is szigorítás, hiszen a működési tartalék mindössze 40 százalékban, a likviditási tartalék megfelelő része pedig 70 százalékban használható fel a tartalék képzésére.

A Budapestet egyébként nem érinti ez a dolog, ugyanis a kassza – mint portálunknak hangsúlyozták – biztosítótól vásárolt járadék formájában kívánja a járadékszolgáltatást teljesíteni. (Megjegyezzük, ez nekik jó, de a tagoknak nem igazán, a biztosítói járadék ugyanis sokkal drágább lehet – ez annyit tesz, hogy végül is kevesebb pénzhez jut a tag – a pénztári járadéknál.) A biztosítói piacon viszont jelenleg nincs olyan termék, amelyet meg tudna Budapest vásárolni.

A pénztárak egy része inkább homokba dugja a fejét

A törvény a költségszinttel kapcsolatban is tartalmaz változásokat (elsőre ez is szigorításnak tűnik). Az új előírások hatását azonban „még elemzi” a pénztár. A többiek mintha egyelőre inkább a fejük homokba dugását választanák. Információink szerint már eldőlt, hogy hiába várnak a kasszák a járadékszolgáltatással kapcsolatos jegybanki állásfoglalásra, nem lesz könnyítés. Pedig a tagokat még ilyesmivel kecsegtetik. Kaptunk olyan jelzést, hogy tagi érdeklődésre a manyup azt válaszolta, hogy a mostani törvénymódosítással „még nincs értelme foglalkozni”, előfordult válaszként az is, hogy „majd beadunk egy módosítót”. (Az eddigiek alapján ilyenre aligha lenne fogékony a kormányzat.)  Másutt a nyugdíjkorhatártól még igen messze levő tagot azzal nyugtatták, hogy „addig biztosan új kormány lesz”.

Tény, hogy egyelőre nem érint sokakat az egész járadékmizéria. A Budapest arról beszélt, hogy eddig mindössze hat fő érte el a nyugdíjkorhatárt. Várhatóan 86 fő fogja elérni a nyugdíjkorhatárt a következő években is. A Portfolio.hu a piaci szereplőktől összegyűjtötte, hogy tavaly 111, idén eddig 50, a következő években pedig 1200-nál is több magánnyugdíjpénztári tagot érint a probléma. Ők kényszerülhetnek arra, hogy ha szükségük van a pénzre (nem lehet például családon belül megoldani a dolgot – ez tulajdonképpen saját örökösétől az örökség fejében adott „járadékszolgáltatást”, vagyis a nyugdíj kiegészítését jelenti), akkor hiába tartottak ki eddig, most mégis vissza kell lépniük az állami nyugdíjrendszerbe. A legtöbben (815 fő) a Horizontnál járhatnak így.

Forrás: azenpenzem.hu