A kormány napirendjén szerepelt ugyan a cafeteria ügye, de nem született döntés – mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban hamarosan jönnek a részletek – írja a Világgazdaság.

Nem született döntés, de a kormány foglalkozott a kérdéssel – válaszolta a Világgazdaság cafeteriát érintő kérdésére Varga Mihály egy ma reggeli konferenciát követően. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy hamarosan be kell nyújtani a jövő évi adótörvények változásait és a költségvetést megalapozó törvényeket az Országgyűlésnek, így ebben az ügyben is határozni fog a kormány.

A kiszivárgott hírek szerint a cafeteriát úgy váltaná fel a „kettős bérrendszer”, hogy 20 ezer forintig lehetősége volna a munkáltatóknak járulékmentesen bért adni. Ezen kívül valószínűleg megmaradna a SZÉP Kártya rendszere miután az jelentősen hozzájárul a belföldi turizmushoz. Kérdés azonban, hogy mi lesz a többi cafeteria-elemmel, így például az utazás támogatásával, az egészség- és a magánpénztárakkal, a kulturális- és sport-eseményekre szóló belépőkkel, vagy a lakáshitelek támogatásával.

A rendszert azért kell átalakítani, mert az Európai Bíróság az uniós jogrendbe ütközőnek találta, hogy az Erzsébet Utalványok esetében az állam csak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány étkezési jegyére ad nagyobb adókedvezményt. Ez a bíróság szerint sérti a letelepedés és a szolgáltatás-nyújtás szabadságát, az pedig nem lehet erre indok, hogy a kabinet az utalványok nyereségéből szociális üdülést finanszíroz (ezt ugyanis meg lehet oldani másként is).

A bírósági döntés nyomán a kormánynak át kellene alakítania a rendszert, vagyis vissza kell engednie a piacra az onnan 2012-ben tulajdonképpen kiebrudalt vállalkozásokat. (A döntés másik részeként a SZÉP Kártya esetében is szükség van módosításokra, de csak apróbbakra)
Orbán Viktor azonban korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha már az EU nem engedi a magyar cafeteria-rendszert működni, akkor szüntessék meg azt, és hozzanak létre nyíltan kettős bérrendszert, amelyben járulékkedvezményt adnak a kereset egy bizonyos hányadára. Ebből az elképzelésből születhet meg a készpénzes cafeteria lehetősége, ám kérdés, hogy emelett milyen más kedvezményes juttatások maradnak meg.

Forrás: Világgazdaság