A minisztérium szerint összesen 200 milliárd forinttal több juthat jövőre az egészségügyre és a köznevelésre. Rétvári Bence az EMMI államtitkára azt mondta: többletforrások keletkeztek, ezért jut plusz pénz a két területre – írja a 168 óra.

A politikus szerint az oktatásra szánt 100 milliárdból nem csak az adósságok rendezésére, hanem a nem pedagógus végzettségű oktatói nevelői munkát segítő munkatársak fizetésemelésére is jut majd.

Az egészségügyi dolgozók béremelésével kapcsolatban azt mondta: a héten már kétszer egyeztettek a szakmai szervezetekkel és a tárgyalásokat tovább folytatják, mert a kormány több éves megállapodást szeretne kötni az orvosokkal és az ápolókkal.

Rétvári szerint „nem egyszeri megállapodásról van szó, hanem egy hosszútávú, több évre nyúló, garanciát jelentő programot szeretnénk indítani, pontosan azért, hogy mindenki számítson arra, 2017-ben és az azt követő években milyen többletjuttatásokra számíthat az ágazat és mi az, ami ebből őt illetheti meg.”

A kormány ígéreteit a szakmai szervezetek azért ítélik meg szkeptikusan, mert Orbánék az ígéreteket rendszeresen valóságként kommunikálták.

Ez történt például a pedagógus béremelés esetében. A 2013-ban beharangozott 50 százalékos emelés ugyanis a valóságban úgy néz ki, hogy öt év alatt, 2017-re jutnak el a pedagógusok az 50 százalékig. Ennek ellenére Orbánék a pedagógustüntetések alkalmával már az 50 százalékos béremelést már tényként kommunikálták. Félő, hogy az egészségügyi dolgozók is így járnak a megállapodással.

Arról már nem is beszélve, hogy az intézmények csillagászati adósságait az a rendszer termelte ki, amelyet az Orbán-kormány vezetett be az egészségügyben és az oktatásban. A saját rendszerük összeomlása után keletkezett romok eltakarítását nehezen lehetne sikertörténetnek nevezni.

Forrás: 168 óra