Több milliárd forint túlórapótlékot fizet ki három évre visszamenőlegesen a MÁV-csoport tízezer munkavállalójának - közölte a VDSzSz Szolidaritás pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint pénteken a munkáltatóval kötött egyezségük alapján a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vállalta, hogy a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasoknak a három éves elévülési határidőig visszamenőleg átutalják az eddig kifizetetlen, elmaradt munkabéreket.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a VDSzSz Szolidaritás több mint két éve kezdeményezett tárgyalásokat a munkáltatóval, majd ezt követően az általa indított bírósági eljárásban jogerősen pert nyert a túlórapótlékok ügyében, amelyeket az új Munka törvénykönyve hatályba lépésétől, 2012. július 1-től, visszamenőlegesen kell kifizetnie a MÁV-csoportnak a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasoknak.

A közleményben kitérnek arra: a munkáltató az utóbbi hetekben a munkavállalók többsége számára az őket megillető járandóságnál - a szakszervezet álláspontja szerint - jóval kisebb összeget tartalmazó átalány-megállapodásokat kínált fel.

Azok, akik ezt aláírták, április végéig állhatnak el e megállapodásoktól. Ez esetben részükre június végéig ugyanúgy részletes elszámolást készít a munkáltató, majd legkésőbb december 31-ig kifizeti az őket megillető, elmaradt túlórapótlékot. (Amennyiben elállnak a megállapodástól, majd a tételes elszámolás során kiderül, hogy a részükre járó tényleges összeg kevesebb a megállapodásban feltüntetett összegnél, úgy a különbözetet vissza kell fizetniük.)

A közleményben felidézik: a Szegedi Törvényszék február 25-én jogerős döntésével helybenhagyta a Szegedi Munkaügyi Bíróság 2015. október 20-án hozott, elsőfokú ítéletét. Ezért abban az esetben, ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasokat (például jegyvizsgálókat, vezető jegyvizsgálókat, forgalmi szolgálattevőket, személypénztárosokat, váltókezelőket) vasárnap rendes munkaidőre osztják be, az ezt közvetlenül megelőző szombati munkanapjukat nem rendes munkaidőként, hanem túlóraként (rendkívüli munkavégzésként) kell elszámolni.

A VDSzSz Szolidaritás szerint a munkáltatóknak a jogerős bírósági ítélet a jövőre nézve sem ad lehetőséget az eddigi jogsértő gyakorlat folytatására. Így a törvényi kötelezést kielégítő módon kell vezényelnie a munkavállalókat a jövőben, kifizetnie a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban meghatározott munkabért - olvasható a VDSzSz Szolidaritás közleményében.