Hónapok óta hiába várt több ápoló is arra, hogy megkapja tavaly év végén elmaradt fizetését. Szóltak a munkaügynek, majd a Magyar Államkincstárnak, volt munkaügyi vizsgálat, ami után az Állami Számvevőszékhez küldték őket, ahol a Nemzetgazdasági Minisztériumot ajánlották nekik. Most a kórházuk a saját szakállára kifizeti az elmaradt összegeket – írja az abcug.hu.

Rengeteg állami fenntartású egészségügyi intézmény dolgozóját érte tavaly karácsony előtt hidegzuhanyként, hogy nem vagy csak részben kapta meg a fizetését. Akkor a pénzüket folyósító Magyar Államkincstár azzal magyarázkodott, hogy informatikai rendszert váltottak, és ez okozott fennakadásokat a folyósításokban. A fizetések későbbi rendezését ígérték, ami sok dolgozó esetében meg is történt, de volt, aki kimaradt.

Kovács Annamária lassan három hónapja várja azt a 48 ezer forintot, amivel kevesebbet kapott decemberi munkájáért. Az Országos Kardiológiai Intézetben éjszakás nővérként dolgozó nő számláján csak hetvenezer forint jelent meg január elején. “Nagyon ki van számolva a fizetésem, hiányzik ez a 48 ezer forint” – mondta az Abcúgnak telefonon, éjszakás műszakból hazafelé tartva. Az ápolónő egy hétig nem tudott bemenni dolgozni, mert nem volt pénze megvenni a vonatjegyet – 120 kilométerről jár be a 12 órás éjszakai műszakra a kórház Gyermekszív Központjába, minden második-harmadik napon. Végül kénytelen volt fizetési előleget kérni, hogy meg tudja oldani az ingázást. Ezt amúgy többeknek felajánlották a munkáltatók.

Az elmaradást persze azonnal jelezte a munkaügynek, ami továbította a jelzést a Magyar Államkincstárnak, ahol jelezték, folyamatban van az átutalás. Csakhogy mégsem történt semmi. Többszöri telefonálás után végül utolért valakit az Államkincstárban, aki közölte vele, hogy már átutalták a hiányzó összeget. Ez azonban nem jelent meg a munkaügynél. “És ez hétről hétre így ment” – mondta a nővérke az Abcúgnak.

Végül több levelet is írt az Államkincstárnak önállóan, illetve az elmaradt bérükre hozzá hasonlóan hiába váró kollégáival közösen, de ennek sem volt foganatja. Válaszul csak annyit kaptak, hogy a kincstár részéről minden rendben van, a pénzüket keressék a kórház munkaügyi osztályán. Kovács Annamária szerint azonban ott sem tudtak mit mondani nekik. Amikor pedig a munkaügy kereste meg hivatalosan az Államkincstárat az ügyben, nekik sem reagált semmit a hivatal. “A munkahelyem széttárta a karját, hogy nem tudnak mit csinálni.”

Azt mondja, panaszuk eljutott egy miniszterhez is, aki vizsgálóbizottság felállítását ígérte, de egyelőre nem látják ennek eredményét. Az ügyben elmondása szerint indult egy munkafelügyeleti vizsgálat, ami mindent rendben talált a kórházban, és azt javasolták nekik, forduljanak az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ). Oda is küldtek levelet, onnan a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányították őket. “Nem tudom, hogy mennyi harcot vívjak még” – az éjszakás nővérnek már elege van.

“Az a vérlázító, hogy ezek után is dolgozzak, menjek és csináljam – elég felelősségteljes munkát végzünk -, miközben nekem senki nem ad segítséget. Mindenhol széttárják a karjukat, hogy minden rendben van, de közben lassan áprilist írunk, és még mindig nem kaptam meg a béremet. Mintha mi most magunkra maradtunk volna.”

Veres Erzsébet, ugyanott dolgozó kórházi szociális munkás szintén érintett. Ő 77 ezer forinttal kapott kevesebbet, amikor december 27-én átutalták a decemberi bérét. Azt mondta, semmi ráció nem volt abban, ki mennyivel kapott keveseb bért. Neki végül szerencséje volt, mert februárban megkapta a hiányzó összeget, de méig nem tudja, ez min múlt. Amikor a kórházi munkaügy érdeklődött erről a Magyar Államkincstárnál, ott sem tudták megmondani, hogyan oldódott meg a probléma.

Erzsébet szerint egyértelműen az Államkincstár a hunyó a kérdésben, ami szerinte sem a kórház igazgatójának a megkeresésére, sem a munkaügyi ellenőrzést elvégzők hivatalos levelére nem reagált.

“Nem tudjuk, hogy tesznek-e érte valamit, vagy már lemondtak róla” – mondta egy másik érintett ápoló, Acsainé Szabó Katalin. Ő azok közé tartozik, akiket csak kisebb összeggel rövidítettek meg. Fizetési előlegként ő is felvehette volna a különbséget – amit később apránként fizethetne vissza -, de nem vette igénybe. Neki körülbelül húszezer forinttal volt kevesebb a decemberi fizetése. Tudomásunk szerint többen is vannak még olyanok, akiknek hetvenezer forint körüli összegekkel tartozik a kincstár, és ez komoly problémákat okoz a megélhetésükben.

A kórház valóban több alkalommal próbálta rendezni az elmaradt bérek ügyét. A problémát első alkalommal tavaly december 28-án jelezték az intézet számfejtését ellátó Magyar Államkincstár illetékes osztályvezetőjenek – írta csütörtökön megkeresésünkre Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató főorvosa. Sem válasz, sem megoldás nem érkezett azonban, ezért január 18-án az illetékes irodavezetőenk jelezték a problémát, de akkor sem kaptak választ, ahogy februér 5-án elköldütt levelükre sem reagált a kincstár. Január 22-én az Állami Egésézségügyi Ellátó Központ főigazgatóját is tájékoztatták a megoldatlan helyzetről, majd február közepén írtak a Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága vezetőjének.

A kórház végül március  23-án kapott egy tájékoztató levelet az Államkincstártól, “a kifizetéshez jogszabály szerint szükséges bizonylatot azonban továbbra sem” – írta az igazgató, aki a kórház vezetésével ennek ellenére ügy döntött, hogy “saját hatáskörében és felelősségére rendezi a hónapok óta megoldatlan problémát. A rendelkezésre álló iratok alapján az érintetteknek átutalja az elmaradt kifizetéseket.”

Kerestük az Államkincstárat, ahova március 22-én e-mailben el is küldtük a kérdéseinket arról, hogy tudnak-e a ki nem fizetett bérekről, tesznek-e valamit annak érdekében, hogy ez rendeződjék, és mi okozta a problémát. Azt jelezték, hogy hamarosan válaszolnak, amint ez megérkezik, frissítjük a cikket.

Forrás: abcug.hu