Munkák, amelyekben a legtöbb pénzt keresheti egy nő, a statisztika szerint mégis férfiként vihető haza a legtöbb pénz – írja a HVG.

Forbes idén is lehozta azon állások listáját, ahol a legtöbb pénzt kereshetik a nők. Az összeállításban nem csak az adott pozíció fizetési átlagát nézték, hanem azt is, hogy az adott szakmában milyen arányban képviselik magukat a nők, illetve milyen különbségek vannak a férfiak és nők fizetése között. A Forbes az US Bureau of Labor Statistics adatait használták fel, amely nemekre lebontva ismerteti valamennyi szakmában a teljes munkaidőben dolgozók átlag heti bérét. A lista szerint a technológiai és egészségügyi szektorban kaphatják a legjobb fizetéseket a hölgyek.

Az első helyen a vezérigazgatói pozíció végzett, ahol még az Egyesült Államokban is alacsony a nők aránya – alig több mint 27 százalék – viszont az éves átlag fizetése meghaladja a 95 ezer dollárt, ami több mint 27 millió forintot jelent. Viszont a statisztika alapján, a női vezérigazgatók, a férfiak fizetésének csupán 81 százalékát kapják.

A második helyen a gyógyszerészek vannak, akik fizetése nem nagyon marad el az első helyezettől, ebben a szakmában éves szinten átlagosan 94 ezer dollár körül lehet keresni egy nőnek, ami 85 százaléka a férfi gyógyszerészek átlag fizetésének. Ugyanakkor, ebben a szakmában dolgozók több mint fele – 52,4 százaléka – nő.

A harmadik helyen az ügyvédek állnak, ahol egy nő évente 89 ezer dollárt is megkereshet. A dobogós állások közül itt közelíti meg legjobban a nők fizetése a férfiakét, de még itt is, több mint 10 százalék pontos különbség van, a férfiak javára. Az ügyvédi szakmában is viszonylag alacsony – 37,4 százalék – a nők aránya.

Érdekes módon, a férfiak fizetését azon szakmákban közelítik meg legjobban a nőké, ahol a legalacsonyabb a nők aránya – azt persze nem tudni, hogy a kettő között van-e összefüggés. A nemek közötti bérezéseket tekintve a legkisebb különbség a mérnököknél van, ahol a nők átlagosan a férfiak fizetésének 94 százalékát kapják. Egyébként a mérnöki szakma hatodik legjobban fizető munka a hölgyeknek, éves szinten átlagosan több mint 75 ezer dollárt lehet hazavinni, és itt a legalacsonyabb – 13 százalék – a nők aránya.

A 25-ös listán összesen csak három olyan szakma van ahol 10 százaléknál kisebb a férfiak és nők fizetése közötti különbség. Az előbb említett mérnökökön kívül, a gyógytornászok valamint filmrendezők és producerek bérezését tekintve működik legjobban az egyenlő munkáért, egyenlő bért elv. Míg a legnagyobb fizetés különbség gazdasági elemzők és a kutatók között van, az előbbinél a nők a férfiak fizetésének 69, utóbbiak 66 százalékát kapják.

Forrás: HVG