Elutasító választ kapott a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége decemberi, a nyugdíjemelésről és az ellátás reálértékének megőrzéséről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek decemberben – immáron harmadszorra – küldött levelére, derült ki a szövetség csütörtöki, kaposvári sajtótájékoztatóján.

Azt kértük a kormányfőtől – mondta Stikel János elnök –, hogy ne egységes arányú nyugdíjemelés legyen, vagyis az idén mindenkinek 1,6 százalék, hanem az országos átlagnyugdíjra jutó emelést kapja meg mindenki forintosítva, függetlenül járandósága összegétől.

A levélre Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára válaszolt, aki nem értett egyet a somogyi nyugdíjasok javaslatával.
– Egyfelől arra hivatkozott – magyarázta Stikel János –, hogy nyugdíjrendszer alapja, hogy az ellátás összege arányos az aktív évek alatt befizetett összeggel, s az ilyesfajta szociális korrekciót nem bírná el. Azt is írta a statisztikai hivatal adataira hivatkozva: nem igaz, hogy a nyugdíjak nem őrzik meg reálértéküket, sőt, öt év alatt 8,4 százalékos volt az ilyetén emelkedés.

A megyei nyugdíjasszövetség legutóbbi elnökségi ülésén viszont arra jutott, a válasz nem cáfolta meg állításukat, mely szerint az öregségi nyugdíjasok kétharmadánál csökken a reálérték, ezáltal folyamatosan romlik az érintettek életnívója, s a százalékos egyenemelés ezen nem is változtat.
– Emiatt nem tudjuk elfogadni a választ – jegyezte meg az elnök. – Emellett vitatjuk a citált statisztikákat is, hiszen a KSH-nál például nem szerepelnek a gyógyszerár-változások, melyek a nyugdíjasokat viszont komolyan érintik, így viszont torz adatok születnek. Ahogyan az is, hogy a fával, szénnel fűtőknél elmaradt a rezsicsökkentés, noha az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők döntő hányada ezeket használja. Az átlaginflációval számolt átlagemelés a nyugdíjasok kétharmadánál reálérték-csökkenést hoz. A somogyi átlagnyugdíj amúgy is tízezer forinttal marad el az országostól, ráadásul a megye szépkorúinak hetven százaléka még ennél is 20-40 ezerrel kevesebbet kap. Éppen ezért ismét a kormányfőhöz fordulunk, s arra kérjük, vizsgálják felül és elemezzék az átlag alatti nyugdíjasok, vagyis a többség életszínvonalának alakulását, s az ő járandóságukat egységesen az országos átlagra jutó emeléssel növeljék forintálisan. Már csak azért is, mert ha igaz, hogy az ország jobban teljesít, s emiatt nőnek a reálbérek, akkor a nyugdíj miért csak inflációkövető, ami ugye azt jelenti, hogy befagyasztották. A szervezet tagjai közül egyébként sokan javasolják, indítsunk országos aláírásgyűjtést az ügyben.

A sajtótájékoztatón Stikel János ismertette az idén 25 éves szövetség idei rendezvénytervét is: kulturális gálák mellett kistérségi művészeti bemutatók, sportverseny, nyári táborozás színesíti a programokat, rajz-és novellapályázatot is kiírnak, a mesztegnyői rétesfesztiválon pedig népviseleti divatbemutatót tartanak.

Forrás: sonline.hu