A korábban ígértnél sokkal kevesebben, a közel 78 000 kormánytisztviselőből csak 16 000-en kapnak béremelést – kifogásolja a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének közleménye.

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) 2015. március 21-én tartott ülésén dr. Lázár János miniszter bejelentette, hogy 2016. július 1-jétől elindul a kormánytisztviselői életpályamodell, amelynek első ütemében 35 százalékos béremelésre számíthatnak a munkatársak, a következő három évben további 5-5 százalékra.

Az idei költségvetés az ágazati életpályákra kiadásként 135,5 milliárd forintot tartalmaz. Lázár János az Országgyűlés 2015. június 29-én megtartott ülésén elmondta, hogy ebből az összegből 25 milliárd forintot irányoztak elő a kormánytisztviselők számára a 2016. július 1-jével bevezetendő béremelésre.

A KÉF január 14-i ülésére kiadott koncepció és a március 2-i ülésen bemutatott törvénytervezet szerint azonban idén csak a járási hivatali dolgozók illetménye emelkedik, 10,7 milliárd forintot fordítva erre. Hol a korábban említett 25 milliárd? – kérdi a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete, mert nem értik, hogy a kormány miért csak a tisztviselők ötödére gondol az első körben.

Jelenleg ugyanis közel 78 000 kormánytisztviselő van, ebből mindössze 16 000 a járási hivatalokban. A szakszervezet sérelmezi, hogy miért hagyják ki a béremelésből a garantált bérminimumért dolgozó, középfokú végzettséggel rendelkező tisztviselőket. Miért érnek ők kevesebbet másoknál?

A szakszervezet ezért mindenkire kiterjedő béremelést követel júliustól.

Forrás: 168 óra