A megyei fizikai munkások 2,6 évig dolgoznak bruttó 5 millió forintért, a szellemi foglalkozásúak pedig 20 hónapig. Ekkora most a nemzeti bank elnökének fizetése havonta – írja a delmagyar.hu.

Megduplázta az Országgyűlés Matolcsy György jegybankelnök fizetését. Az eddigi havi bruttó 2 millió 377 ezer forintról 5 millióra ugrik a fizetése. De nem csak az övé emelkedik. A három alelnökének keresete 1,7 millióról, illetve 1,9 millióról egységesen 4,5 millió forintra nő. A Monetáris Tanács és a felügyelőbizottság (fb) tagjai dupla, illetve négyszeres pénzt, 3-3 millió forintot kapnak. Az fb elnökét, Papcsák Ferencet 3,5 millió illeti meg. Az előterjesztő fideszes gazdasági bizottsági elnök, Bánki Erik azzal indokolta a lépést, hogy az európai bérekhez igazítják a jövedelmüket. Nem ez az első jelentős emelés. A Magyar Posta vezérigazgatója, Szarka Zsolt bére 150 százalékkal ugrott meg, ő már januártól 5 millió forintot keres. A változás annak köszönhető, hogy tavaly eltörölte a parlament az állami vezetők 2 millió forintos bérplafonját. Azt egyébként 2011-ben vezették be Matolcsy elődjének, Simor András nemzetibank-vezetőnek a 8 milliós fizetésére hivatkozva. Orbán Viktor miniszterelnök akkor kifejtette: „ezen a területen is változtattunk, korlátoztuk a legmagasabb béreket, az ország pénzügyi stabilitása és a jó erkölcsbe ütköző keresetek miatt."

Kiszámoltuk, bruttó 5 millió forintból havonta 3,4 milliót visz majd haza a bankvezér. Megnéztük ugyanakkor, hogy Csongrád megyében az alkalmazottak közül tavaly ki keresett legalább hasonlóan jól – a statisztikai hivatal adatai szerint. Senki. Legjobban a bányászatban dolgozó szellemi foglalkozásúak jártak, ott 491 ezer forint volt a havi bruttó és 321 ezer a nettója.

A fizikai dolgozók közül is bányásznak kellett annak lennie, aki a legtöbbet, 322 ezret kapott, amiből 211 ezret vitt haza. Legrosszabbul az egészségügy és a szociális szféra járt. A fizikaiak nettója 60 ezer, mert beleszámolják a nem teljes állásokat is. A szellemi foglalkozásúaké 114 ezer forint volt. De maga a költségvetési szféra is rosszul teljesített: az átlagos havi mindössze nettó 138 ezer volt. Ez azt jelenti, hogy legalább két évig kellene dolgozniuk, hogy megkeressék a jegybankvezető egyhavi bérét. Nem véletlenül harcolnak a köztisztviselők, közalkalmazottak és általában az egészségügyi és szociális dolgozók hathatós fizetésemelésért.

Forrás: delmagyar.hu