Három százalékkal nőtt a Spar forgalma 2015-ben. 488,2 milliárd forint forgalmat realizáltak. A Sparnak tavaly összesen 456 üzlete volt, amelyek közül 75 egységet kiskereskedő üzemeltetett. A Sparnál még tartanak a bértárgyalások, de 13. havi bért már eddig is kaptak a dolgozók – írja az Origo.

Több mint 13 ezer munkavállalójával évek óta az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója a Spar – mondta Heiszler Gabriella, a társaság ügyvezető igazgatója. A cég most ünnepli 25-dik születésnapját. 

Erwin Schmuck ügyvezető igazgató azt mondta, a Spar az elmúlt 25 évben mintegy 1 milliárd eurót vagyis 300 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

Megjegyezte, a Spar Magyarország működése öt tartópilléren áll: a Spar szupermarketek, a Spar hipermarketek, a bérbeadási üzletág, a Regnum húsüzem és a kiskereskedelmi hálózatok.

Lassan egyéves a vasárnapi boltzár

Vasárnapi zárvatartásról Heiszler Gabriella azt mondta, hogy a vásárlók alkalmazkodnak a piaci környezethez. „Meghosszabbítottuk a hétköznapi nyitvatartást, ezzel tudtuk kompenzálni a vasárnapi napot” – mondta az ügyvezető. Heti óraszámban ugyanannyit vannak nyitva a Spar-boltok, mint korábban, de ez nem vasárnap délelőttönként van, hanem hétköznap. Az Intersparokban érezhető egy kis forgalom-visszaesés, de ez nem jelentős – mondta Heiszler Gabriella.

„13-dik havi fizetést és cafeteriát is adunk a dolgozóinknak.”A bérekről Heiszler Gabriella azt mondta, az alulfizetettség elég relatív fogalom. Náluk nincsenek minimálbér alatt foglalkoztatott kollégák.

2016-ban újra bevezették az úgynevezett sparos bérminimumot, ez azt jelenti, hogy mind a szakképzett, mind a szakképzetlen dolgozóiknak az országos minimálbérnél 3-4 ezer forinttal több juttatást adnak. Emellett több olyan bérelemet is bevezettek még idén, ami még nem publikus – mondta az ügyvezető. A kollégák lojálisak a céghez, átlagosan 6,8 évet töltenek a Sparnál.

Ausztriára várnak

A webáruház és a házhozszállítás bevezetéséről az ügyvezető azt mondta, hogy ez egy régi tervük, de eddig elmaradt. Ez egy olyan árufejlesztés, amit egy konszernben működő vállalatnak nem érdemes országspecifikusan bevezetni. Egyelőre várják Ausztriát, és utána nagyon szeretné ők is indulni. Biztos dátumot még nem tud mondani, mondta Heiszler Gabriella.

Forrás: Origo