Havi mintegy bruttó 10 ezer forinttal keresnek többet a BKV dologzói januártól visszamenőleg - értesült az Origo. Az idei évre vonatkozó bérmegállapodást a két nagy szakszervezeti szövetség aláírta, így az életbe is lépett.

Havi mintegy bruttó 10 ezer forinttal nő a BKV-nál dolgozó 11 ezer alkalmazott bére - ez olvasható ki a csütörtökön aláírt és életbe lépett idei bérmegállapodásból. 

Az Origónak az egyik aláíró szakszervezeti szövetség, a VTDSZSZ elnöke, Gulyás Attila megerősítette: januártól visszamenőleg ennyivel nőnek a keresetek.

A bérmegállapodás alapján a növekedés az alábbi tételekből tevődik össze:

  • mindenkinek egységesen havi bruttó 8 ezer forinttal emelik a fizetését
  • havi 2 ezer forinttal npő a cafetériakeret (évi 140 ezerről évi 164 ezer forintra)

Az Origo birtokába került bérmegállapodás szerint - ahogy a korábbi években is - ezen felül emelkedik a törzsgárda jutalom összege is: az eddigi 101 ezerről 111 ezer forintra. Ez az az összeg, amit öt évente bizonyos szorzókkal növelve megkap az a dolgozó, aki már hosszú ideje - 15, 20, 25 éve és így tovább - a cég alkalmazásában áll.

Fontos részlet, hogy most még januártól visszamenőlegesen egységesen minden főállású dolgozó megkapja a havi bruttó 8 ezer forintot, de később, az egységes vállalati bértarifarendszer elfogadásával és bevezetésével ennek az összeg felét teljesen beépítik az alapbérbe, a másik felét viszont differenciáltan, tehát van, akinél kevesebb, mint 4000 forintot, másnál pedig többet.

Forrás: Origo