Egy bűnügyi nyomozó a rendőrségi túlóraügy kapcsán megjegyezte: vizsgálódott ő már olyan cégvezető ellen, aki jóval kisebb összeget fizetett ki jogosulatlanul, mint amennyit az ORFK most visszakövetel a migrációs válság idején a határon szolgáló rendőröktől – írja a Népszabadság.

AZ ORFK vezetése hallgat. Írásban feltett kérdéseinkre csak egy semmitmondó választ kaptunk, miszerint: „Az illegális bevándorlási hullámmal összefüggő feladatok végrehajtása során túlszolgálatot teljesítő rendőrök illetményének kifizetésével kapcsolatban az országos rendőrfőkapitány szúrópróbaszerű ellenőrzést rendelt el, amely több szabálytalanságot tárt fel.

Az ellenőrzés kiterjed a szabálytalanságokhoz esetlegesen kapcsolódó mulasztások feltárására is. Amennyiben a tételes ellenőrzés jogalap nélküli kifizetést állapít meg, úgy a területi szervnek kötelessége intézkedni a jogalap nélkül felvett illetményrész visszafizetésére."

Az MSZP-s Harangozó Tamás ezzel kapcsolatban lapunknak megjegyezte: az elöljárói gondoskodás jegyében a rendőri vezetésben legalább felvetődhetne annak a lehetősége, hogy ne pénzben „követelje vissza a szerinte jogtalanul kifizetett összeget", hanem adja meg a lehetőséget azok számára, akik vállalják, hogy túlmunkában ledolgozzák.

Harangozó a szakszervezeti vezetőkhöz hasonlóan emlékeztetett rá, hogy a túlórákat nem a kisrendőrök bemondása alapján számolják el. A parancsnokoknak írásban el kell rendelniük a túlórákat, majd igazolniuk kell a teljesítéseket. Ehhez képest az ORFK az ügyben jórészt vétlen kisrendőröket zaklatja.

A túlmunkabotrány azután robbant ki, hogy a rendőri vezetők visszamenőlegesen készenléti időnek minősítették a határon szolgálóknak túlmunkaként kifizetett munkaidőt.

Készenlétért azonban jóval kevesebb jár, mint a túlóráért, mondván, a készenléti időben a rendőr „nem dolgozik", csak várja, hogy szükség esetén behívják. Az érdekképviseletek szerint azonban más a készenlét, ha otthon a családjával van a rendőr, és megint más, ha a migrációs nyomással terhelt határon, ahol még „a szabad idejében sem csatolhatja le a pisztolytáskáját, és vásárolni sem mehet el, mert bármikor bevetésre küldhetik".

A Tettrekész Magyar Rendőrségi Szakszervezet ellenállásra szólította fel tagjait. „Nagyon fontos – olvasható a honlapjukon –, hogy ha valaki nem érzi jogosnak a kifizetett túlóra visszakövetelését, semmi olyan önkéntes hozzájárulást ne adjon, amivel elismeri a visszakövetelés jogalapját, mert ez esetben az illetményéből ezt az összeget jogszerűen levonhatja a munkáltató!" Csakúgy, mint a Független Rendőrszakszervezet, a Tettrekész is jogi segítséget ígért a perbe szálló rendőröknek.

Valójában először csak néhány megyében vetődött fel, hogy esetleg rosszul számolhatták el a túlórákat.

Egyes források szerint nem zár­ható ki, hogy egyes parancsnokok így akartak egy kis pluszpénzt juttatni a beosztottjaiknak.

Amikor a Tettrekész tájékoztatásért az ORFK-hoz fordult, az országos rendőrfőkapitány átfogó vizsgálatot rendelt el. Azt még senki nem tudta megmondani, hány rendőrt érint az ügy, és mekkora összeget fizetett ki a rendőrség – feltehetőleg – jogtalanul.

Kérdés továbbá, mi lesz a túlórákat írásban elrendelő, majd a teljesítést igazoló vezetőkkel. Az ORFK „téves jogértelmezésre" hivatkozva próbálta menteni őket az okirat-hamisítás gyanújától. Tisztázandó az is, hogy ha az ügy valójában csak néhány megyét érint, miért nem tűnt fel a kifizetések ellenőrzésére hivatott apparátusnak, hogy egyes egységeknél másokhoz képest jóval több túlórát számolnak el. És miért nem néztek utána a helyes jogértelmezésnek még a kifizetések előtt?

Az ügyben egyelőre sem a Belügyminisztérium, sem az ügyészség nem vizsgálódik, bár névtelenséget kérő forrásaink egyik helyen sem zárták ki, hogy a végén akár bűnügy is lehet a téves jogértelmezésből.

Forrás: Népszabadság

http://nol.hu/belfold/kiakadtak-a-magyar-rendorok-a-hatalmat-elsopro-botrany-fenyeget-1581161