Jövőre 16 százalékról 15-re csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. Ebből a legszegényebb munkavállalók alig vesznek észre valamit, a minimálbéresek például csak 1050 forinttal kapnak többet januártól. A tehetősek azonban jól járnak – írja a delmagyar.hu.

– Maradhatna több is a zsebünkben, mint ez a havi egy-két ezer forint, de azért örülök, hogy kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnem jövőre. Alkalmazottként dolgozom, most 140 ezer nettót viszek haza, lehet, hogy jövőre 142 ezret – mondta Sólyomvári Ildikó.

   A szegedi NAV-székház előtt beszélgettünk, jöttek-mentek az emberek. Egy férfitól is megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy jövőre 16-ról 15 százalékra csökken az szja. Erre azt válaszolta, hogy egyrészt diák, másrészt nem tudja, mi az az szja. A legtöbben azonban nem is akartak a témáról beszélgetni, mérgesek és mindennel elégedetlenek voltak.

Találkoztunk nyugodt, derűs adózóval is: – Engem nem érint az adócsökkentés, 8 éve Németországban dolgozom házi ápolóként – magyarázta Szűcs Katalin.

– Teljes ellátás mellett 1300 eurót keresek, mindent fizetnek utánam, négy hetet itthon vagyok, négy hetet dolgozom. Most azért jöttem a NAV-hoz, hogy igazoljam, odakint adózom, ezért nem kell itthon az egészségbiztosítást fizetnem.

    Januártól a mostani 16 százalékról 15-re csökken az szja. Az intézkedés azonban hiába érint minden munkavállalót, csak az jár jól, akinek magas a jövedelme. Aki a bruttó 105 ezer forintos minimálbért viszi haza, annak a nettója durván egy ezressel emelkedik. Egymillió forintos bruttónál nettó 10 ezer forint a havi plusz, ez egy évben 120 ezer forintos ajándék. Azért írunk 2016-tal kapcsolatban is 105 ezer forintos minimálbérről, mivel még nem tudjuk, mekkora lesz a jövő évi legkisebb kereset.

Még nagyobbak a különbségek az egyedülállók, a gyermektelen vagy egy gyermekes családok, valamint a 3 gyereket nevelők között a családi adókedvezmények miatt. Például akit minimálbéren, 105 ezer forinton alkalmaznak, az egyedülállóként nettóban alig 70 ezer forintot vihet haza jövőre, 3 gyermekesként 103 ezret, 33 ezer forinttal többet. Egymillió forintnál a szingli 665 ezer forintot kaphat, 3 gyermekesként 797 ezret, havi 132 ezer forinttal többet. A maximális adókedvezményt persze csak azok tudják kihasználni, akiknek magas a jövedelmük.

Forrás: delmagyar.hu